16.07.2011

Kruszonka jagodowo-morelowa

Przeglądałam stare wydanie magazynu "Sól i Pieprz".  A tam cudowna kruszonka z nektarynkami.  Mnie na kruszonki namawiać nie trzeba, ale nie miałam połowy składników.  Pomyślałam jednak, że mogę wykorzystać to co właśnie mam pod ręką, a tę z gazety zrobię następnym razem.  Moja werjsa zniknęła w jedno popołudnie i byli tacy, co się martwili, że nie starczy dla nich dokładki.




Składniki:
  • 5 moreli
  • 5 nektarynek
  • 1 szklanka jagód
  •  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru trzcinowego

  • kawałek masła

Na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego


Wykonanie:
Nektarynki i morele naciąć, zalać wrzątkiem a następnie zimną wodą.  Zdjąć skórkę.  Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.  Włożyć do niego pokrojone nektarynki i morele, dodać jagody, cukier i mąkę ziemniaczaną.  Wymieszać.  Przygotować kruszonkę.  Masło i mąkę wymieszać palcami, aby powstały grudki.  Dodać cukier i szybko wymieszać.  Kruszonkę wysyoać na owoce.  Piec około 25 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...