13.11.2010

Muffinki dyniowe

Przepis zobaczyłam u Beaty.  U niej występował jako ciasto.  Ja zrobiłam i ciasto i muffinki.  Niestety ciasto wyglądało bardziej jak pasztet, więc do zdjęcia się nie nadawało. Pyszne, wilgotne, idealne na drugie śniadanie.





Składniki:
  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 275 g mąki pszennej zwykłej
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka

Wykonanie:
Pokrojoną dynię przełożyć do garnka i rozgotować na papkę,  następnie delikatnie przestudzić. W między czasie w jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej połączyć jajka, mleko, olej i puree dyniowe. Zawartość obu misek wymieszać niezbyt dokładnie widelcem.  Przełożyć do foremek muffinkowych (lub do blachy wyłożonej papilotkami).  Piec w temperaturze 210 st.C ok. 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...