16.11.2010

Focaccia

Ten przepis "przeleżał" na blogu już prawie 2 lata.  Focaccia powstała w kwietniu 2009 r.  Niestety nie zdążyłam wtedy przepisać przepisu.  Ostatnio jednak znowu dostałam tę książkę do moich rąk i pomyślałam, że focaccie upublicznię, należy jej się.  Przepis na focaccie pochodzi z encyklopedii chleba.  Była to moja pierwsza focaccia.  Ciasto jest dość grube, więc też i wypiek dość sycący.  W oryginale z dodatków był tylko czosnek i szałwia, ale ja dodałam kukurydzę, odrobinę żółtego sera, oregano (zamiast szałwii) i świeże listki kolendry. 




Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 325-350 ml letniej wody
  • 45 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 ml soli
  • 1 łyżka siekanej szałwii


Na wierzch:

  • 60 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 12 liści szałwii


Wykonanie:

Naoliwić dwie 25 cm formy na pizzę.

Drożdże rozrobić z 60 ml wody a następnie wlać pozostałą wodę i dodać olej. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić wgłębienie po środku. Wlać drożdże i wymieszać ciasto. Przełożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ugnieść ciasto, aby rozprowadzić powietrze. Wyłożyć na omączoną powierzchnię. Delikatnie wrobić w ciasto szałwię. Podzielić na dwa równe kawałki. Każdy ukształtować w kulę i rozwałkować na 25 cm okrąg. Włożyć do przygotowanych form. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Odkryć i palcami zrobić wgłębienia na całej powierzchni chlebków. Ponownie przykryć i odstawić aż ciasto podwoi objętość. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Pokropić ciasto oliwą i posypać każdą focaccię czosnkiem i szałwią. Piec 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Natychmiast wyjąć focaccie z formy i odstawić na kratkę do lekkiego przestudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...