06.11.2010

Sałatka jarzynowa

Zna ją chyba każdy.  Jak dla mnie to nieodzowny element imienin u cioci, mamy, taty, teściowej, teścia i mogłabym tak wymieniać dalej.  Dlatego też nie mogło jej zabraknąć przy okazji Gotowania po polsku z Andrzejem i Ireną pod patronatem serwisu Zpierwszegotłoczenia.


 

Składniki:


  • 3-4 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 kwaśne jabłka
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonez
  • musztarda
  • sól, pieprz, odrobina cukru


Wykonanie:

Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę (jest do tego wspaniały sprzęt za około 3 zł - kółko z kratką), wsypujemy do miski. Jajka po obraniu kroimy też w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy, jabłka obieramy, kroimy (najlepiej od razu wymieszać je z ogórkami - dzięki temu nie zrobią się ciemne). Cebule drobno siekamy. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez i musztardę (ja daję dość sporo musztardy, bo lubię bardziej ostrą sałatkę). Wszystko mieszamy i gotowe. Ilość składników możemy ustalać według własnych upodobań. Moja mama dodaje też ze dwie pietruszki i czasami seler, ale ja wolę bez.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...