19.11.2010

Jabłkowe poduszeczki

Córcia: - Mamo, a nazwałaś je poduszeczki?
J: - Jeszcze nie, ale nazwę.
Synio: - Mamo, a wstawiłaś je już na bloga?  Bo wiesz, te to musisz.
J: - Jeszcze nie, ale skoro każesz to wstawię.
No to wstawiam.  W prawdzie miało ich tu nie być, ale skoro dzieci kazały, to wstawiam.  No bo czy może być lepsza rekomendacja niż zadowolenie dzieci?  Może :)  Małżonek po zjedzeniu zapytał :"To kiedy otwieramy tę cukiernię?"  :)



Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • jabłka
  • cukier cynamonowy
  • 1 jajko
  • ew. cynamon do posypania


Wykonanie:

Ciasto rozmrażamy. Wykrawamy prostokąty, lub jeśli mamy ciasto w prostokątach to tak je zostawiamy. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na środek każdego kawałka ciasta kładziemy po kawałku lub dwóch jabłka (zależy od wielkości jabłka) i posypujemy cukrem cynamonowym. Ciasto smarujemy dookoła rozbełtanym jajkiem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Górną stronę powstałej "poduszeczki" nacinamy w 3 miejscach, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym (lub jednym i drugim). Pieczemy w 210 stopniach przez około 20 minut. Jemy po przestudzeniu, bo jabłko w środku jest naprawdę gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...