22.11.2010

Małpi chlebek

Ten przepis chodził za mną już jakiś czas.  Intrygował mnie wygląd i składniki.  Chlebek, który tak naprawdę jest drożdżówką, okazał się wspaniały w robieniu i kosztowaniu.  Dodatkowo mieliśmy z mężem dużo zabawy przy fotografowaniu go.  Jeszcze nigdy wcześniej nie zrobiliśmy 114 zdjęć jednej potrawy, a tu się tak stało.  Nie muszę mówić, że nie mogliśmy się zdecydować które zdjęcia umieścić. Chlebek pochodzi z Encyklopedii Chleba Ch. Ingram i J. Shapter i jest umieszczony w części Chleby Ameryki.  Dlatego też dodaję go do akcji Ireny i Andrzeja






Składniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 450 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 120 ml letniego mleka
  • 120 ml letniej wody
  • 1 jajko, lekko ubite


Na otoczkę:

  • 75 g rodzynek
  • 45 ml rumu lub brandy
  • 115 g orzechów włoskich, posiekanych (dałam włoskie i laskowe)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 115 g brązowego cukru
  • 50 g roztopionego masła


Wykonanie:

Lekko natłuścić formę tortową z kominkiem (nie miałam takiej i użyłam zwykłej tortowej i kółka do wykrawania) o średnicy 23 cm. Wymieszać drożdże, mąkę, sól i cukier w dużej misce i zrobić dołek w środku. Dodać mleko, wodę i jajko do mąki i wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ja moje wyrabiałam w robocie). Włożyć do naoliwionej miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Rodzynki włożyć do rondelka, zalać alkoholem i podgrzewać przez 1-2 minuty. Uważać, żeby nie przegrzać. Zdjąć z ognia i odstawić. Orzechy, cynamon i cukier wymieszać w małej misce.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączoną powierzchnię i lekko wyrobić. Podzielić na 30 równych kawałków i ukształtować z nich małe bułeczki. Każdą bułeczkę maczać w roztopionym maśle i obtaczać w orzechach. Połowę bułeczek ułożyć w formie, w małych odstępach. Posypać namoczonymi rodzynkami. Obtoczyć resztę bułeczek i wyłożyć na wierzch. Posypać pozostałymi orzechami i polać resztką masła. Przykryć lekko naoliwioną folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Piec chlebek przez 35-40 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie i się zezłoci. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...