03.12.2010

Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

W zeszłym tygodniu zobaczyłam je na czterech wspaniałych blogach i pomyślałam, że cudnie się wpasują w korzenny tydzień.  Zrobiłam je specjalnie na wyjazd, który niestety ze względów pogodowych nie doszedł do skutku, a fotografowałam w pośpiechu :(



Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy


jajko do smarowania bułeczek

Składniki na nadzienie:

  • 10 dag masła
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek cynamonu

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...