14.12.2010

Piernikowa granola

Czas leci szybko, za szybko a ja nie mogę się nawąchać zapachu pierników.  Ponieważ słoik z granolą zaczął świecić pustkami postanowiłam zrobić tym razem wersję piernikową.  Zapach roztaczał się po kuchni już w kilka minut po włączeniu piekarnika.  Będzie jak znalazł na poświąteczne śniadania lub jako prezent pod choinkę.


 

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g sezamu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 175 g musu jabłkowego


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam, rozkładam na blasze. Piekę ok. 40 minut w 170 st. C. W czasie pieczenia kilkakrotnie mieszam.
Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku / słoju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...