28.12.2010

Merry Berry Christmas Crumble

Kruszonka powstała na podstawie przepisu Ainsley'a Harriott'a.  Autor pisze, że jest wspaniałym pomysłem na poświąteczne danie, w którym możemy zużyć resztki mincemeat i żurawiny.  Kruszonka jest dość słodka, ale bardzo wciągająca.  Niesamowity smak dodają jej banany.  Polecam z całego serca, nie tylko poświątecznie.
p.s. blog obchodzi dzisiaj swoje drugie urodziny :)




Składniki:


  • 4 kwaśne jabłka
  • 3-4 łyżki mincemeat
  • 1 banan
  • 75 g świeżej lub mrożonej żurawiny (ja dałam suszoną)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g mąki (dałam pół na pół mąki i zmielonych orzechów włoskich)
  • 50 g masła
  • 25 g brązowego cukru (można dać dużo mniej)



Wykonanie:

Jabłka obrane i pozbawione pestek zalewamy sokiem z pomarańczy i dusimy przez kilka minut, aż owoce zmiękną (jeżeli używamy świeżej lub mrożonej żurawiny dusimy ją razem z jabłkami). Do uduszonych jabłek dodajemy mincemeat, pokrojonego na plasterki banana i suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Mąkę, zmielone orzechy i masło ucieramy palcami, że powstaną okruchy. Następnie dodajemy do mieszanki cukier (moim zdaniem można z niego zrezygnować, lub znacznie zmniejszyć jego ilość). Owoce wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25-30 minut, aż wierzch się zezłoci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...