22.12.2010

Rolada piernikowa

Nie miałam jej w planach, ba nawet do niedzieli nie wiedziałam, że taka istnieje.  Kiedy zobaczyłam cudowny wpis Anny nie mogłam się oprzeć i w kilka chwil zagniotłam ciasto.  Zjedliśmy po kawałeczku i muszę powiedzieć, że jest obłędna.

 

Składniki:
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • przyprawa piernikowa
  • 1 słoik powideł
  • 1 szklanka drobno pokrojonych bakalii (dałam mincemeat)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów
  • 1 żółtko do posmarowania

Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, 2 jajek, masła, miodu i przypraw zagnieść gładkie ciasto. Schładzać je przez kilka godzin w lodówce, a następnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Posmarować powidłami, a na nich rozłożyć posiekane bakalie wymieszane ze zmielonymi orzechami. Zwijać tak jak roladę, końcówki zlepić i zwinąć pod spód. Posmarować z wierzchu żółtkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec k. 25-30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. Po wystudzeniu zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu przez kilka dni, dzięki czemu rolada zmięknie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...