07.12.2010

Calzone pełnoziarniste

Jakiś czas temu mój mąż oglądał program Jamiego w którym Jamie piekł chleb, pizzę i calzone.  Od niechcenia tylko mi powiedział, że takie danie kiedyś chętnie by zjadł.  Dlatego też w pewną ważną dla Niego niedzielę postanowiłam przygotować Calzone.  W prawdzie według innego przepisu, ale i tak wyszło wspaniałe.

 

Składniki:

  • 3 pomidory
  • małe opakowanie oliwek bez pestek
  • 100 g mozarelli
  • garść kukurydzy
  • bazylia, sól, pieprz

na ciasto:
  • 250g mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 ml. ciepłej wody (dałam nieco mniej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka drożdży szybko rosnących


Wykonanie:

Mąkę, sól i drożdże wmieszać w misce. Wlać ciepłą wodę z oliwą i wyrabiać ciasto około 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (1-1,5 godziny). Kiedy ciasto wyrośnie formujemy je w kształcie cienkiego placka i wykrawamy 3,4 koła. Układamy na nich surowe warzywa. Na końcu posypujemy serem. Brzegi kół smarujemy odrobiną wody, a następnie sklejamy w kształt dużego pieroga. Górę każdego calzone możemy naciąć 3 razy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...