20.12.2010

Keks wieczny

Najlepszy keks pod słońcem, robiony przez moją mamę z przepisu cioci.  Nic więcej dodawać nie trzeba.



Składniki:


  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g margaryny / masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżki winiaku lub spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • laska wanilii
  • starta skórka z cytryny
  • 50 dag bakalii


Wykonanie:

Margarynę / masło utrzeć z cukrem dodawać jajka po jednym a następnie nasionka z laski wanilii, alkohol, skórkę z cytryny. Połowę mąki odsypać i wymieszać z bakaliami. Połączyć 2 części mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Włożyć do 2 małych (około 12 cm) keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...