01.12.2010

Piernikowa choinka

Kolejny Festiwal Pierniczków.  Na początek postanowiłam zmierzyć się z moim ukochanym pierniczkowym przepisem i zrobić piernikową choinkę.  Zadanie okazało się nie takie trudne jak myślałam.  Do zrobienia choinki potrzebujemy kilku gwiazdek o różnej wielkości i małych kółek (o jedno mniej niż gwiazdek). Upieczone gwiazdki układamy od największej do najmniejszej a między każdą parę gwiazdek wkładamy kółko. Gwiazdki i kółka łączymy za pomocą lukru. Choinkę dekorujemy według upodobań.



Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 dag sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki. W drugim garnku roztopić masło i ostudzone wlać do miski z mąką. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto podzielić na kilka części (ja dzielę na 4). Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki lub zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie i wycinać kształty. Jeśli schowaliśmy ciasto do zamrażalnika to dobrze na czas wałkowania kolejnych części przełożyć resztę do lodówki, żeby ciasto się nie zmroziło za bardzo. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki schować do puszki i otworzyć na 2 dni przed Świętami, żeby zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...