Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- ok 250 ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 żółtko
- śliwki, jabłka
kruszonka:
- 60 g mąki
- 40 g masła
- 30 g cukru
Wykonanie:
Mąkę
przesiać do miski. Zrobić wgłębienie. Wrzucić drożdże, zalać odrobiną
letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki.
Odczekać kwadrans. Masło roztopić. Do miski dodać rozbełtane jajka,
cukier i sól. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Na koniec
dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale
elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy
ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do
pieczenia. Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką w
dół). Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę. Dodać cukier i
wymieszać. Gotową kruszonkę wysypać na owoce. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.