Składniki:
- 4 jajka
- 1 czubata szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła - roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 500 - 600 g śliwek
Wykonanie:
Formę
o wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka ucieramy na puszystą masę razem z
cukrem. Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do
połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wanilię.
Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch
kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez
około 40-50 minut, do suchego patyczka. Możemy posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.