Składniki:
- 110 g koziego sera (miękkiego)
- 3 - 4 figi
- 3 jajka
- 180 ml śmietany 18 %
- 20 g startego parmezanu
- sól morska, czarny pieprz
Ciasto (jest trochę za dużo, ale resztę można mrozić):
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1 - 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Dodajemy maso pokrojone na kawałki i nożem siekamy, aż postaną grudki. Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około 20 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C . Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciasto do formy (26 cm) wysmarowanej masłem. Nakłuć dno widelcem. Na ciasto wyłożyć folię lub papier i wysypać grochem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 10 - 15 minut, aby podpiec spód. W międzyczasie wymieszać jajka, śmietanę i parmezan. Doprawić do smaku. Wyjąć podpieczony spód. Zdjąć folię z grochem. Wylać na ciasto przygotowaną masę jajeczną. Na wierzchu położyć rozkrojone figi (ja pokroiłam moje na ćwiartki) i posypać pokruszonym serem. Wstawić tartę do piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.