Składniki:
- ok 500 g dyni
- 4 - 6 liści jarmużu
- 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego
- 100 g cukinii
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz
- woda lub bulion warzywny
- odrobina oleju lub oliwy
Wykonanie:
Cebulę
szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany
czosnek i pastę curry. Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie
przypalić czosnku. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, cukinię
oraz odlewamy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory, bez skórki).
Dolewamy bulion lub wodę tak, aby przykrywały warzywa. Kiedy woda
zawrze wrzucamy opłukaną soczewicę. Przykrywamy garnek i dusimy na
niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku. W
międzyczasie myjemy jarmuż i oddzielamy miękkie części liści. Rwiemy je
na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa są już prawie gotowe, dodajemy
porwany jarmuż. Dusimy dalej, aż liście będą lekko miękkie. Podajemy
na ciepło.