Dżem z borówki z kardamonem
Składniki:
- 1,5 kg borówki amerykańskiej
- 200 - 300 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 4 – 6 strąków kardamonu
Wykonanie:
Borówkę
przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione
ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając.
Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy
do góry dnem na kilka minut.
Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami
Składniki:
- 1,5 kg borówki amerykańskiej
- 200 - 300 g cukru
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.