Składniki:
- 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %)
- 20 g miodu
- 200 g dokarmionego zakwasu
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- 25 g gorącego, stopionego masła
- 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane)
Wykonanie:
W misie
robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól i zakwas. Wymieszać.
Dodać ziarna i wyrobić ciasto tak, aby nasiona były w miarę
równomiernie rozłożone w cieście. Dodać gorące masło i wyrobić gładkie,
elastyczne ciasto. Odstawić ciasto na około godzinę, żeby odrobinę
podrosło.
Ciasto
odgazować i uformować bochenek. Ułożyć w koszu do wyrastania, przykryć i
odstawić na kilka godzin do wyrastania (u mnie rosło 4 godz. w temp.
pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.).
Piekarnik
rozgrzać do 210 stopni. Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień
do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i
piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić na kratce.
Upieczony :) Dzięki za przepis na fajny chlebek!
OdpowiedzUsuńhttp://www.kornikwkuchni.pl/2017/01/mleczny-chleb-orkiszowy.html