Wykonanie:
- 400 g śliwek
 - 2 - 3 łyżki cukru
 - 250 g śmietany kremówki
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 3 -5 bez (u mnie cynamonowe)
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Umyte, wydrylowane śliwki układamy w naczyniu i posypujemy cukrem.  Zapiekamy przez około 20 minut, aż śliwki będą miękkie i puszczą sok.  Studzimy  je przez kilka, kilkanaście minut.
Śmietanę ubijamy na sztywno.  Pod koniec ubijania dodajemy cynamon.  Bezy kruszymy.  Układamy w naczyniu bezy, ubitą śmietanę i warstwę śliwek.  Na to znowu bezy ze śmietaną i śliwki.  Na wierzchu kładziemy pokruszone bezy.  Całość polewamy sokiem śliwkowym.   Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.