Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek
- 2 laski wanilii
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 100 g cukru (u mnie trzcinowy)
- 100 g wody
- 0,75 l wódki
Wykonanie:
Orzechy
obrać ze skórki i posiekać. Przełożyć do słoja razem z zielem i
przeciętymi laskami wanilii. Zalać wódką, zakręcić i odstawić w ciemne
miejsce na minimum 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem.
Po 2
tygodniach przygotować syrop z cukru i wody. Ostudzić. Zawartość słoja
przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wycisnąć dokładnie. Orzechy
można zostawić np do ciasta. Nalewkę przefiltrować (ja robiłam to przez
filtr do kawy, filtrowałam dwukrotnie). Połączyć z ostudzonym syropem,
wymieszać i przelać do butelki. Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne
miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.