Składniki:
- 1,5 - 2 kg jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
- cynamon (opcjonalnie)
- 3/4 kostki masła
Wykonanie:
Zaczynamy
od włożenia masła do zamrażarki. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem
do pieczenia (ja nie wycinałam koła, a to co wystawało, zostawiłam na
zewnątrz, przycisnęłam obręczą). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W misce mieszamy
mąkę, kaszę, cukier i proszek. Jedną szklankę sypkiej mieszanki
wysypujemy na dno tortownicy. Na to układamy połowę jabłek (z sokiem,
który wyciekł). Posypujemy drugą szklanką sypkiej mieszanki. Kładziemy
pozostałe jabłka i posypujemy ostatnią szklanką sypkiej mieszanki. Na
wierzch ścieramy zmrożone masło. Wstawiamy do piekarnika na około
godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.