Składniki:
- 350 g śliwek
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 35 g mąki pszennej razowej
- 35 g płatków owsianych górskich
- 1 ziarno tonki
- 35 g zimnego masła
Wykonanie:
Śliwki
myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. W naczyniu do zapiekania
mieszamy z połową cukru i mąką ziemniaczaną. Ścieramy na owoce pół
tonki. W misce przygotowujemy kruszonkę. Masło wyrabiamy palcami z
mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy płatki, pozostały cukier i
ścieramy resztę tonki. Gotową kruszonkę wysypujemy na owoce. Wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.