Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki jasne (np cytrynowe)
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru p
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 0,5 łyżki masła
- 2 łyżki wody
Do posypania:
- płatki migdałowe / wiórki kokosowe / skórka pomarańczowa
Wykonanie:
Formę
40x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno
stopniowo dodając cukier. Żółtka wymieszać z olejem i solą i dodawać do
białek. Nie przerywać ubijania. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek
(jeżeli używamy). Delikatnie wymieszać dodając łyżkę wody. Przelać do
przygotowanej formy i piec w 170-180 stopniach przez około 25 minut.
Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.
Przygotować
masy. Jabłka zetrzeć na tarce. Poddusić razem z masłem. Do ciepłych
dodać galaretki i bardzo dokładnie wymieszać. Poddusić jeszcze przez
chwilę, aż galaretki dobrze się rozpuszczą. Odstawić, aż masa
delikatnie stężeje.
Przygotować
masę budyniową. Mąkę i żółtka rozmieszać w szklance mleka. Resztę
mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlewać rozmieszaną mieszankę
mleczno - jajeczną i energicznie mieszać. Gotować na małym ogniu, aż
budyń zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć. Dodawać po
łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na
dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie
budyniową. Na wierzch drugi biszkopt.
Przygotować
polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli
wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami
migdałowymi, wiórkami lub skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.