Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 170 g startej marchwi
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu (dałam przyprawę do piernika)
- garść orzechów włoskich
Polewa:
- 135 g serka kremowego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- połówki orzechów włoskich do przybrania
Wykonanie:
Formę keksówkę o długości ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem.
Jajka
ucieramy z cukrem. Dodajemy marchew, mąkę, proszek, przyprawę i cukier
waniliowy. Masło rozpuszczamy i studzimy przez chwilę. Dodajemy do
masy razem z orzechami. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki.
Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 - 45 minut, aż do suchego
patyczka.
Przygotowujemy
polewę. Serek, masło i cukier miksujemy. Rozsmarowujemy na
przestudzonym cieście. Na wierzch kładziemy połówki orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.