Składniki:
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Masło
i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać jajko i wanilię.
Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Następnie uformować
rękoma kulę.
Ciasto
rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, na grubość około 3 mm.
Wycinać kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze koło. Resztki ciasta
zagnieść i ponownie rozwałkowywać. Wycięte ciasteczka układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut, aż
lekko zbrązowieją. Ostudzić na kratce. Całe ciasteczka smarować dżemem
truskawkowym. Przykrywać ciasteczkami z dziurką. Można posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.