Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g suszonej żurawiny
- 120 g orzechów brazylijskich (lub innych)
- 30 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzewamy do 170 stopni.Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W
misce mieszamy mąkę, sól i proszek. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy
jajko i wanilię i ponownie ucieramy. Dosypujemy mąkę i mieszamy
łopatką. Dodajemy partiami orzechy, płatki owsiane, wiórki kokosowe i
żurawinę. Odmierzamy po czubatej łyżce ciasta i formujemy z każdej
kulkę. Kładziemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko
rozpłaszczamy. Ciastka pieczemy przez około 12 minut w 170 stopniach, a
następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Dopiekamy przez 3-5
minut. Ciasta mają być lekko brązowe na brzegach. Wyjmujemy z
piekarnika i studzimy przez kilka minut na blaszce. Następnie
przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w
puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.