Składniki (na ok. 8-10 sztuk):
- 60 ml miodu (u mnie gryczany)
 - 70 g cukru trzcinowego
 - 60 ml oleju
 - 1 jajko
 - 115 g śmietany (12%)
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
 - szczypta soli
 - 125 g mąki pszennej
 
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W
 misce wymieszać miód, cukier i olej.  Dodać jajko i ponownie 
wymieszać.  Następnie wmieszać śmietanę.  Dodać proszek, przyprawy i 
sól.  Na samym końcu delikatnie wymieszać całość z mąką (tylko do 
połączenia składników).
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Nakładać do 2/3 wysokości.  Piec przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.