Składniki:
- udo (opcjonalnie)
- kilka marchewek
- 1 - 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ok 5 ziemniaków
- 500 g brukselki
- ew. śmietana lub jogurt
- sól, pieprz
Wykonanie:
Udo
zalewamy wodą (ok 2,5 - 3l) i gotujemy. (Jeżeli robimy wywar warzywny,
pomijamy tę czynność). Po około 20 minutach dodajemy umyte i obrane
warzywa, ziele, liść i opaloną cebulkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w
kostkę i dodajemy do wywaru. Brukselkę myjemy, zdejmujemy wierzchnie
liście i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiedy ziemniaki są już prawie
miękkie dodajemy brukselkę. Gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy do
smaku. Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem oraz posypać słodką
papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.