Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 2 gwiazdy anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzy białego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu różowego
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 30 g mielonego imbiru
Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza imbirem, prażymy na suchej patelni, na niewielkim ogniu przez kilka minut. Ma unosić się piękny zapach.
Korę cynamonu przekładamy do moździerza i rozbijamy na mniejsze kawałki. Tak samo robimy z gałką muszkatołową. Przekładamy do młynka do kawy.
Gwiazdki anyżu przekładamy do moździerza, delikatnie rozbijamy i wyjmujemy ziarenka. Ziarenka przekładamy do młynka. Tak samo robimy z kardamonem.
Uprażone przyprawy mielimy partiami w młynku. Każdą zmieloną partię przesiewamy, aby wydobyć niezmielone kawałki. Te niezmielone powtórnie przekładamy do młynka. Wszystkie zmielone i przesiane przyprawy łączymy ze zmielonym imbirem. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.