Uwielbiam takie zupy, ekspresowe i aromatyczne. Podejrzane u Grzegorza.
Składniki:
- 1 spory kalafior
- 1 cebula cukrowa (można zastąpić zwykłą)
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera - około 10 dag
- 2 ząbki czosnku
- 6 szklanej warzywnego bulionu
- 2 łyżki masła ghee (można zastąpić olejem)
- 1/ 2 szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta kuminu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
parmezan, grzanki
Wykonanie:
Obraną
cebulą pokrój na bardzo drobną kostkę. Korzenie pietruszki i selera
obierz, opłucz, następnie pokrój na drobną kostkę. Kalafiora podziel na
małe kawałki. W dużym garnku rozpuść masło ghee, dodaj cebulę oraz
pietruszkę i selera - smaż często mieszając przez 2 minuty. Dodaj
przeciśnięty przez praskę czosnek )lub drobno posiekany), wymieszaj,
trzymaj na ogniu chwilę. Wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa
będą miękkie. Zupę dopraw kuminem, solą i pieprzem. Dodaj kalafiora i
gotuj, aż będzie na tyle miękki, że będzie można w niego włożyć widelec
(trwa to zwykle od 4 do 6 minut). Wyjmij kilka kawałków do dekoracji.
Zupę zestaw z ognia i zmiksuj na gładką masę. Śmietanę posól, dodaj
kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj, wlej do zupy, wymieszaj.
Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę i jeszcze raz wymieszaj.
Zupę podawaj udekorowaną kawałkami kalafiora i posypaną świeżo startym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.