28.02.2015

Buraczki do obiadu

Lubicie buraczki na ciepło do obiadu?  U nas mają tyle samo przeciwników co zwolenników. Ta wersja jest lżejsza od tej tradycyjnej, na zasmażce.  Do buraczków dodaję też tarte jabłko, dzięki czemu mają delikatniejszy, lekko słodkawy smak.



Składniki:
  • 4 buraki
  • 1 jabłko
  • łyżka masła
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować na miękko (w mundurkach).  Wystudzić i obrać ze skórki.  Zetrzeć na tarce.  Na patelni roztopić masło.  Dodać buraki i podsmażać mieszając.  Obrać jabłko i zetrzeć na tarce.  Dodać do buraków i razem podsmażać, aż woda wyparuje.  Doprawić do smaku.  Podawać na ciepło.


27.02.2015

Tort szachownica

Oto tort, który powstał na 9 urodziny mojej córki.  Pierwotnie miał powstać tort piesek, ale obawiałam się, że nie podołam zadaniu.  Na szczęście wpadłam na pomysł, że zamiast biszkoptu w kształcie psa, córa sama może wykonać figurki z masy marcepanowej.  Pomysł był strzałem w dziesiątkę.  Córa zadowolona z efektu, a to najważniejsze.
Podczas wycinania szachownicy rozwaliłam jedną warstwę biszkoptu.  Dlatego tort składa się z trzech poziomów.  Do tego tortu użyłam biszkoptów, które pokazywałam w tym wpisie.




Składniki:
  • biszkopt jasny z 5 jajek (taki)
  • biszkopt ciemny z 5 jajek (taki)
  • 1 kg mascarpone
  • 650 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 4 - 5 łyżek cukru drobnego



Wykonanie:

Upieczone i ostudzone biszkopty położyć na blacie.   Pierwszy biszkopt rozkroić dokładnie na pół (nie ruszać biszkoptu, pozostawić obie warstwy na sobie!).  Dokładnie na środku wyciąć koło o średnicy ok 18 cm (użyłam formy do tortownicy). Najlepiej sprawdzić linijką odległość od brzegu we wszystkich miejscach (u mnie było to ok 3 cm).  W dalszym ciągu nie wyjmować części biszkoptu, ani nie zdejmować dwóch warstw z siebie.  Pośrodku mniejszego okręgu (tego o śr. 18 cm) wyciąć kolejny okrąg, znowu w odległości ok 3 cm od brzegów (użyłam foremki do wycinania pączków).    W ten sposób powstaną nam trzy podwójne okręgi.  Tę samą czynność powtórzyć z drugim biszkoptem.  Okręgi wycinać dokładnie w tej samej odległości, co przy pierwszym biszkopcie.
Przygotować masy.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  250 g mascarpone  wymieszać robotem a następnie połączyć z rozpuszczoną i przestudzoną, ale nadal płynną czekoladą.  Dodać do tego kilka czubatych łyżek ubitej śmietany i wymieszać.  Pozostałe mascarpone wymieszać robotem w drugiej misce i połączyć z pozostałą śmietaną. 
Delikatnie rozłożyć biszkopty.  Należy uważać szczególnie przy największym okręgu, bo jest najbardziej delikatny.  Do największego jasnego okręgu delikatnie włożyć średni ciemny, a w środek jasny najmniejszy.  Do największego ciemnego włożyć jasny średni i najmniejszy ciemny.  Powtórzyć ze wszystkimi częściami biszkoptu.  (u mnie jedna warstwa się rozpadła, nie użyłam więc jej do tortu).



Na paterę położyć jedną warstwę biszkoptu (np tę z jasną obwódką).  Posmarować częścią jasnej masy. Na masę położyć drugą warstwę biszkoptu (tym razem z ciemną obwódką).  Posmarować prawie całą masą czekoladową.  Na wierzch położyć ostatni blat (ponownie z jasną obwódką).  Górę i brzegi posmarować jasną masą.  Tort udekorować pozostałą ciemną i jasną masą według uznania.  Ja zrobiłam róże na wierzchu i pasy (tą samą tylką co róże) po obrzeżach tortu. 


 

25.02.2015

Kurczak a la KFC

O takiego kurczaka od dawna prosiła mnie córka.  W jeden z weekendów postanowiłam zrealizować jej marzenie, tym bardziej, że jakiś czas temu Edytka przypomniała o tym przepisie.  Kurczak bardzo nam posmakował i chociaż nie należy do najlżejszych dań, to raz na jakiś czas można realizować takie marzenia dzieci.  Zamiast tradycyjnych skrzydełek użyłam pałeczek z kurczaka.



Składniki:
  • 14 podudzi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

  • 1 szklanka mąki do obtaczania
  • olej do smażenia



Wykonanie:
Podudzia umyć i osuszyć.  Oprószyć solą, paprykami i pieprzem cayenne.  Odstawić na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin.  Przygotować ciasto naleśnikowe.  Wszystkie składniki wymieszać w misce rózgą.  Do gotowego ciasta wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w cieście.  Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Wyjąć mięso z lodówki i poczekać aż będzie miało temperaturę pokojową (bardzo ważne).  Rozgrzać tłuszcz do 180 stopni.  Ocieplonego kurczaka wyjąć z ciasta i obtoczyć w mące.  Smażyć po kilka kawałków kurczaka w głębokim tłuszczu przez około  12 - 15 minut.


23.02.2015

Chleb owsiany

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.



Składniki:
  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 570 g wody
  • 100 g mleka
  • 75 g miodu
  • 75 g oleju
  • 20 g soli
  • 5 g drożdży instant


Wykonanie:

Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny.  W połowie wyrastania ciasto złożyć.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny. 
Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni.   Przełożyć chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.  Gotowy chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu.  Chleb wystudzić na kratce.


21.02.2015

Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna

Dzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao).  Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm.  Biszkopt ten jest idealny do tortu.  Dość wysoki, spokojnie każdą część można przekroić nawet na 3 placki. 



Składniki:
Wersja jasna:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Wersja ciemna:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g ciemnego kakao


Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po łyżce cukier cały czas ubijając.  Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką.  Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut.  Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić.  Następnie obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę.  Przekroić na 2 - 3 blaty.


20.02.2015

Karczek pieczony w plastrach

Taki obiad przygotował niedawno mój mąż.  Okazało się, że to strzał w dziesiątkę.  Dzieciaki zgodziły się, że to jeden z ich ulubionych obiadów, a musicie wiedzieć, że rzadko zgadzają się w tej kwestii.  Karczek z lekkim posmakiem miodu, mięciutki.  Na pewno wchodzi na stałe do naszego menu.




Składniki:
  • 500 g karczku
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • olej
  • mąka do oprószenia
  • 1/2  szklanki wody
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżki miodu

Wykonanie:
Karczek umyć, pokroić na plastry.  Każdy plaster mięsa doprawić solą, pieprzem i papryką.  Oprószyć mąką.  Na patelni rozgrzać olej.  Podsmażyć na dość dużym ogniu plastry karczku tak, aby były złotawe.  Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Wymieszać wodę, oliwę, miód.  Doprawić solą i pieprzem.  Zalać mięso w naczyniu.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem aż mięso będzie miękkie (około 3/4 - 1 godziny).

18.02.2015

Bułki faszerowane pieczarkami

Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą.  Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej.  Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić.



Składniki:
  •  6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze)
  •  Ok. 300 – 400 g pieczarek
  • 1 niewielka cebula
  •  Masło
  • Sól, pieprz
  • Ok. 10 g tartego żółtego sera


Wykonanie:
Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami.  Doprawić do smaku.  Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek.  (Można to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem.  Włożyć podduszone pieczarki.  Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem.  Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią.  Podawać na ciepło.

16.02.2015

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w pomidorach i fasolką.  Idealny na obiad dla kilku osób.  Moim dzieciom bardzo posmakował.  Podawaliśmy go jednego dnia z kaszą, drugiego z ryżem i obydwa dodatki pasowały.  Myślę, że spokojnie można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem  Edytką, która znalazła ten przepis. 



Składniki:
  • 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka)
  • 1/2 kg marchewki
  • 600-800 g fasoli z puszki
  • 50 g boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier
  • olej


Wykonanie:
Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni.   Na ten sam tłuszcz położyć posiekaną cebulę, marchewkę w plastrach, boczek w kawałkach i podsmażać.  Po chwili dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę.


13.02.2015

Sernik kremowy

Od jakiegoś czasu chodził za mną delikatny, kremowy sernik.  Kupiłam więc ser i do pracy.  Sernik wyszedł dokładnie taki jaki sobie wymarzyłam.  Do tego był to mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli wodnej.  Nie taki diabeł straszny.  Od teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników.




Składniki:
  • 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 250 g ciastek owsianych
  • 70 – 90 g miękkiego masła


Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Ciasta owsiane zmielić blenderem.  Dodać miękkie masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku.  Ilość masła zależy od rodzaju ciastek, jakie użyjemy.  Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu.  Wymieszać wysypać na dno tortownicy.  Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około ok. 1,5 – cm.  Można sobie pomóc tutaj szklanką o płaskim dnie.  Tortownicę wstawić do lodówki na 20 – 30 minut, aby spód się schłodził.   Następnie przygotować folię aluminiową.  Zawinąć dno tortownicy i boki dokładnie przyciskając.  Folię ułożyć na krzyż tak, aby woda się nie dostała do środka tortownicy.   Ja owinęłam moją tortownicę 4 kawałkami folii.
 Ser wymieszać robotem z cukrem.  Dodawać po jednym jajku.  Gotową mieszankę serową wylać tortownicy.  Owiniętą folią tortownicę wstawić do drugiej, szerszej formy.  Wlać wrzątek do szerszej formy tak, aby woda sięgała do połowy formy z sernikiem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 50 – 60 minut.  Sprawdzić czy sernik jest ścięty.  Następnie wyjąć go z formy z wodą i odstawić w formie do ostudzenia.  Schłodzony sernik pokroić.


11.02.2015

Pączki

Mięciutkie, puszyste.  Nie nadziewałam ich czekoladą tak jak Edytka, a dżemem.  Zamiast kilkunastu malutkich zrobiłam 8 wielkich pączków, które zniknęły natychmiast.   Zróbcie je koniecznie na ten Tłusty Czwartek.



Składniki:
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżki drobnego cukru
  • 30 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • dżem


Wykonanie:
Wszystkie składniki poza płynami umieścić w misie robota.  Wyrabiać ciasto hakiem dolewając stopniowo mleko wymieszane z wodą.  Dolać tyle płynów, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto  (ja dolałam dokładnie tyle co w przepisie, ale musiałam dodać 1 łyżkę mąki).  Kiedy ciasto będzie już sprężyste uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.  Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm.  Wycinać koła i formować pączki (ja formuję je tak jak bułeczki).  Odłożyć pod przykryciem na 20 - 30 minut, aż podrosną. 
Rozgrzać tłuszcz do 170 - 180 stopni.  Wkładać po kilka pączków tak, aby swobodnie pływały.  Smażyć z obu stron na złoty kolor.  Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na ręczniku papierowym.  Usmażone pączki nadziać dżemem używając szprycy ze szpikulcem.   Posypać cukrem pudrem lub polukrować.


10.02.2015

Dżem pomarańczowy

Od dawna planowałam zrobienie dżemu pomarańczowego.  Nawet kilka razy kupowałam już w tym celu pomarańcze, ale jakoś zawsze znikały zanim się za dżem zabrałam.  Na szczęście tym razem mi się udało.  Wykorzystałam przepis, który Patryk pokazał podczas naszego wspólnego Lubelskiego Kociołka, a przepis pojawił się też już na kilku innych blogach.  Okazało się, że dżem wcale nie gęstnieje szybko, przynajmniej mój nie chciał.  Być może chodziło też o to, że moje pomarańcze były bardzo soczyste.    Marzyłam tez o nieco jaśniejszym kolorze dżemu, ale tutaj podejrzewam, że wszystko zależy od cukru.  Ja użyłam trzcinowego, tak jak w oryginalnym przepisie.  Mimo wszystko dżem  jest bardzo smaczny.



Składniki:
  • 6 – 7 pomarańczy
  • 500 cukru trzcinowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka naturalnej pektyny (opcjonalnie)



Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie wyszorować.  Zetrzeć estrem skórkę z 1 pomarańczy (można też po prostu bardzo drobno ją posiekać).  Nad garnkiem obrać pomarańcze z białej skórki (albedo) i pozbawić wszystkich błonek.   Do uzyskanego soku i miąższu z pomarańczy dodać sok z cytryny i skórkę z 1 pomarańczy.  Zagotować, a następnie dodać cukier.  Wymieszać i gotować aż dżem zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.  U mnie trwało to dość długo, dlatego dodałam 1 łyżeczkę naturalnej pektyny.  Gęstość dżemu sprawdzać na zmrożonym talerzyku.  Gorący dżem przełożyć do wygotowanych lub wypieczonych słoików.  Zakręcić wyparzonymi nakrętkami. Postawić słoiki do górny dnem na kilka minut.  Następnie odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.  Z podanej porcji uzyskałam 2 słoiki po ok. 400 ml.

9.02.2015

Burgery z pulled pork

Jak zapewne domyślacie się po poprzednich wpisach dzisiaj pokażę Wam burgery z pulled pork i surówką z czerwonej kapusty.  Burgery wspaniałe.  Mięso soczyste, mięciutkie, do tego lekko słodkawy sos (inspirowany sosem do burgerów z kaczki Karola Okrasy).  Nawet moja córka pochłonęła dwa.  Z czystej przyzwoitości nie napiszę po ile burgerów zjedli chłopaki.



Składniki:

  • bułki do burgerów (np te)
  • pulled pork (przepis)
  • surówka z czerwonej kapusty (np. taka)
  • ogórek konserwowy



sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny




Wykonanie:

Przygotować sos. W miseczce wymieszać majonez, musztardę i miód.  Dodać sól, pieprz i sok z cytryny/ i dokładnie wymieszać.  Bułki podgrzać (moje były gorące wyjęte z piekarnika).  Przekroić na pół.  Na bułki wkładać wieprzowinę, surówkę i ogórka.  Polać sosem.  Podawać od razu.

7.02.2015

Bułki do burgerów - pszenno-orkiszowe

Tego wpisu miało tu nie być.  Dlaczego?  Bo ten przepis to tylko lekka modyfikacja przepisu na bułki, który pojawił się tu już jakiś czas temu.  Jednak mąż bardzo bułki zachwalał, a Edytka powiedziała, że zdjęcia się nadają.  Dlatego przepis jednak jest.  Dodam, że tak nam posmakowały, że z 12 które upiekłam zostały po obiedzie tylko 2.



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki orkiszowej typ 620
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g masła (miękkiego)
  • ok 350 ml ciepłej wody
  • mleko do posmarowania
  • sezam do posypania


Wykonanie:
Mąki wymieszać w misie robota.  Na środku zrobić wgłębienie.  Wsypać drożdże, cukier i wlać trochę wody.  Wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odstawić na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.  Następnie dodać masło, mleko w proszku, sól i pozostałą wodę (dodawać stopniowo tak aby uzyskać odpowiednią wilgotność ciasta) cały czas wyrabiając ciasto.  Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 równych części.  Z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć i odstawić na około kwadrans do wyrastania.  Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Wstawić do piekarnika na grzanego do 200 stopni.  Piec około 20  minut. 

5.02.2015

Pulled pork

Ostatnio pojawia się na wielu blogach.  Ja przekonałam się po zdjęciach na Lawendowym Domu.  Rodzina kiedy zobaczyła mięso zaczęła żartować, że zabrałam jedzenie psu.  Jednak wieprzowina znikała tak szybko, że kilka razy musiałam donosić dokładki.  Dobrze, że to spory kawał mięsa.  Warto było wstawiać kilka razy w nocy, żeby sprawdzić czy z mięsem wszystko OK.




Składniki:
  • ok 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej


Wykonanie:
Olej wymieszać z paprykami, solą i rozgniecionym czosnkiem.  Natrzeć marynatą umyte i osuszone mięso.  Włożyć do naczynia do zapiekania.  Przykryć folią lub przykrywką i odstawić do marynowania na minimum 6 godzin  (moje marynowało się 24 h).  Wieczorem rozgrzać piekarnik do 90 - 100 stopni.  Wstawić mięso na 9 - 10 godzin.  Moje piekło się od godz. 22 go 7 rano w 90 stopniach.  Potem dopiekałam od 7 do 9 w 130 stopniach.  Upieczone mięso wyjąc i odstawić na minimum 30 minut.  Następnie podzielić dwoma widelcami na małe kawałki.


3.02.2015

Chleb serowy

Chleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek.  Sprawdził się idealnie.  Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień.  Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .



Składniki (robiłam z połowy porcji):
  • 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 30 g miodu
  • 625 ml letniej wody
  • 1 kg mąki chlebowej
  • 30 g soli
  • plus mąka do podsypywania
  • 150 g Parmezanu, startego
  • 150 g sera twarogowego, kremowego ( w oryginale ser kozi)
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej
  • 4 - 6 ususzonych papryczek chilli (roztartych)


Wykonanie:
 Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody.  W misce lub na stolnicy zrobić górkę z mąki i soli.   Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem.  Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki.  Kiedy cały roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i resztę składników.  Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.  Uformować kulę, opruszyć mąką i lekko ją naciąć.  Odstawić pod przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało w misce).  Ciasto ma podwoić objętość.  Powinno zająć około 40 minut. Odgazować ciasto.  Podzielić je na dwie części (mimo tego, że robiłam z połowy też dzieliłam na pół).  Każdy kawałek rozwałkować w trójkąt (nie musi być idealny).  Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdy naciąć w 5 - 6 miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory.  Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Piec przez 15-20 minut, aż chleb będzie lekko brązowy.  Zostawić do ostygnięcia na kilka minut.


2.02.2015

Surówka z czerwonej kapusty

Typowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor.  Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą.




Składniki:
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski, posolić i dobrze wymieszać.  Odstawić na około 30 minut,aż kapusta zmięknie.  Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty razem z jabłkami.  Majonez wymieszać ze śmietaną i cukrem.  Doprawić solą i pieprzem.  Polać surówkę i wymieszać.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...