31.05.2009

Ciasto jogurtowe z jagodami

Nie ma nic milszego niż usłyszeć od ukochanego "To najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem.  Zrobisz mi też takie w urodziny?".  A do tego jeszcze robiło się chwilkę, nie licząc chłodzenia.  Niestety jadło też się chwilkę. A pomysł?  No cóż piekłam biszkopt na urodziny synia i wyszedł za duży, więc trzeba było część zużyć, jagody dostałam od koleżanki, też trzeba wykończyć przed sezonem.  No i to tyle



Składniki:

  • biszkopt (może być gotowy, ja dałam 1/3 placka upieczonego w zupełnie innym celu)
  • 3 małe jogurty jagodowe
  • 100 ml śmietanki kremówki, dobrze schłodzonej
  • 1 łyżka żelatyny
  • garść jagód (dałam rozmrożone mrożone)
  • galaretka ( miałam tylko truskawkową)
  • cukier z prawdziwą wanilią


Wykonanie:


Biszkopt ułożyć w tortownicy. Śmietanę ubić na sztywno w mikserze, powoli dodawać jogurt, dalej ubijając. W międzyczasie łyżkę żelatyny zalać odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała. Zalać wrzątkiem do 1/4 kubka, ostudzić. Do jogurtu i śmietany dodać cukier, a na końcu ostudzoną żelatynę, chwilkę razem ubijać.

Masę jogurtową wyłożyć na biszkopt. Posypać jagodami. Włożyć do lodówki do stężenia (u mnie stało za krótko, więc masa była dość płynna). Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, kiedy będzie już prawie zastygnięta wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia.

30.05.2009

Sernik szpinakowy

Zauroczona zdjęciami Małgosi oraz zachęcona jej opisem, że to właśnie przepis dla osób którym szpinak nie leży, postanowiłam podjąć kolejną próbę przekonania rodzinki, że szpinak jest jednak jadalny.  No i o ile ja zajadałam się ze smakiem, to niestety rodzinka nie koniecznie.  Małżonek w prawdzie stwierdził, że smakuje dużo lepiej niż wygląda, ale jednak podziękował, synio i córcia do ust nawet wziąć nie chcieli.  No cóż chyba jednak będę samotnie spożywała szpinak w domu.  Ale z drugiej strony było więcej dla mnie ;)
Przepis cytuję oczywiście za Małgosią 




Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300g mrożonego szpinaku
  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • duża szczypta łagodnego curry

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smażyć bardzo krótko (10-15 s). Włożyć mrożony szpinak i smażyć, aż się całkowicie rozmrozi (można w razie potrzeby podlać odrobiną wody, a potem ją dobrze odparować). W wypadku użycia szpinaku świeżego – wystarczy smażyć tylko tyle, by listki zmiękły (potem gdy przestygną – warto je drobno posiekać). Odstawić na chwilę do przestygnięcia.

W dużej misce rozkłócić jajka. Dołożyć pozostałe składniki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać przestygnięty szpinak – połączyć.
Wyłożyć masę do formy żaroodpornej (Małgosia używała 20x20cm, a ja użyłam mniejszą okrągłą i popełniłam błąd bo sernik jednak odrobinkę rośnie). Piec ok. 30 min. w temperaturze 200 stopni

29.05.2009

Scones

Przepis czekał tak długo, że się już zdezaktualizował, bo w międzyczasie zrobiłam kolejne scones. A to była moja druga przygoda z tymi bułeczkami.  Poprzednie były jabłkowe,  te upiekłam według przepisu Dorotki, (a w międzyczasie pojawiły się też scones z kukurydzą.)  Uwielbim je bo się szybciutko robi, a smak nieziemski. Jak dla mnie są nie tylko na śniadanie czy do popołudniowej herbatki.  Smakują cały dzień (i noc).  Moje dzieciaki już się rozkochały i zajadają je z dżemem lub masłem.  A małżonkowi najbardziej posmakowały z miodem.  Przyznam, że i ja uległam i 3 dnia jak odkryłam w chlebaku zagubioną bułeczkę upiekłam ją w tosterze i zjadłam na śniadanko z dżemem i kawusią :) 



Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu

Wykonanie:

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.

26.05.2009

Muffiny jagodowe

No to się pochwalę, a co.  Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków.  Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują.  Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba).  Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów). 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki świeżych jagód lub 1 szklanka borówki amerykańskiej (dałam jagody mrożone, bez rozmrażania)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Zawartość obu misek połączyć, dodać jagody (borówki) i wymieszać delikatnie.
Nakładać do foremek muffinkowych i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Muffiny bananowe z rodzynkami

No to się pochwalę, a co.  Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków.  Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują.  Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba).  Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów).



Składniki:

  • 125g masła
  • 160g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 dojrzałe banany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mąki
  • rodzynki (nie wiem ile, po prostu sypnęłam sporą garść)

Wykonanie:

W garnku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, rozgniecione widelcem banany. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek do pieczenia, mąkę, wymieszać. Na końcu wrzucić rodzynki i wymieszać.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Muffiny kakaowo - kokosowe

No to się pochwalę, a co.  Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków.  Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują.  Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba).  Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów). 


Składniki:

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175g cukru pudru
  • 150g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C i wyłożyć formę papierkami do muffinków. Odmierzyć suche składniki do miski. Wlać wszystkie płynne składniki do drugiej miski. Zmieszać wszystko razem, przełożyć do foremek. Piec przez około 20 minut

Muffiny marmurkowe z nutellą

No to się pochwalę, a co.  Na komunię mojego synia przygotowałam 59 muffinków.  Pomyślałam sobie, że muffinki to super wybór, bo się nie narobię, a zawsze wychodzą, każdy może być inny, nie trzeba kroić więc się ładnie poda, no i do tego wszystkim smakują.  Prawie miałam rację (jednak przy takiej ilości narobić się trzeba).  Ale to nie szkodzi. Ważne, że mogłam wypróbować nowe smaki (wielkie dzięki dla Majany za tysiące super pomysłów). 





Składniki:

  • 150g miękkiego masła (ja rozpuściłam)
  • 2 jajka duże w temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 12 kopiastych łyżeczek nutelli (po 1 łyżeczce na każdą babeczkę)


Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce składniki suche tj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier. Wymieszać w drugiej misce składniki mokre tj masło, jajka i wanilię.

Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników, mogą pozostać grudki.

Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4 wysokości. Na każdą babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką robić esy-floresy. W tym dobrze sprawdził się mój Synek :)

Piec do suchego patyczka około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

22.05.2009

Pomarańczowe bułeczki w polewie krówkowej

Pewnego wieczora oglądaliśmy z mężem kuchnię TV. No i kiedy zobaczyliśmy jak Michael Smith robi te bułeczki wiedzieliśmy, że my też musimy je zjeść. Nie minęło dużo czasu i proszę.  Bułeczki gotowe.  Są przepyszne, przesłodkie, tylko i wyłącznie do dżemu (najlepiej pomarańczowego).  Dzieciaki były zachwycone, my zresztą też.  Nawet dziadki się załapały na bułeczkę i też im posmakowała.  W sam raz na zbliżający się Dzień Dziecka :)  (przepis cytuję ze strony Kuchni TV


 

składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1½ szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnych drożdży
  • 30 ml miodu
  • 30 ml oliwy
  • 30 g mleka w proszku
  • skórka z 2 pomarańczy

Polewa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki


Wykonanie:

Wysyp mąkę, płatki owsiane i sól na stolnicę. Zrób pośrodku spore wgłębienie i wlej do niego wodę. Do wody wsyp drożdże i mleko w proszku oraz wlej miód i oliwę. Ostrożnie mieszaj płyn z sypkimi składnikami, zaczynając od miejsca, w którym się stykają, aż ciecz zostanie wchłonięta i zacznie się formować ciasto. Dodaj skórkę z pomarańczy. Zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zrób kulę z ciasta, włóż ją do dużej naoliwionej miski, przykryj wilgotną czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wsyp cukier na patelnię o średnicy 30 cm i zalej dookoła wodą. Podgrzewaj na dużym ogniu, nie mieszając. Kiedy woda odparuje, a z cukru zrobi się złocisty karmel, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i starannie wymieszaj polewę trzepaczką. Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i zrób z niego wałek. Pokrój go na 12 części. Ułóż kawałki ciasta na patelni z polewą (ja bałam się troszkę o moją patelnię i upiekłam bułeczki w odkrytym naczyniu żaroodpornym), zostawiając między nimi małe odstępy i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Piecz 25 – 30 min. Przykryj patelnię dużym talerzem i odwróć do góry dnem.

21.05.2009

Zielone szparagi z prażonymi przyprawami

Szybki wpis bo czasu nie mam za dużo.  Ale musiałam się pochwalić.  Po raz drugi zrobiłam szparagi (pierwszy raz był jakieś 6 lat temu - totalna porażka).  Tym razem zdecydowane zwycięstwo.  Posmakowały mi straszliwie i bardzo się cieszę. Przepis znalazłam w "Kuchni z bukietem przypraw".  Smak śmietany z przyprawami niesamowity, nie do opisania, no i do tego jeszcze szparagi.  Pochłonęłam wczoraj przed obiadem, no ale przecież to przystawka.

 

Składniki:

  • 800 g zielonych szparagów
  • sok z 1/2 zielonej cytryny (dałam zwykłą)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka grubej soli
  • drobna sól, świeżo zmielony pieprz



Wykonanie:

Szparagi obrać. wszystkie przyprawy włożyć na patelnię o grubym dnie. Uprażyć na sucho aż staną się lekko brązowe. Przełożyć do miksera i 10 s miksować.

Zagotować śmietankę z przyprawami. Odparować przez 2 min, dodać sok z cytryny, posolić i popieprzyć (ja pominęłam). Przecedzić przez sito.

Zagotować wodę z grubą solą. Wrzucić szparagi i gotować 5 minut. Odcedzić, pokroić szparagi na kawałki długości 3 cm. Na każdym talerzu ułożyć szparagi i polać sosem. Podawać natychmiast.

15.05.2009

Sałatka z piersi kurczaka z olejem waniliowym

Kolejny wspaniały przepis z "Kuchni z bukietem przypraw".  Najpierw rozkochałam się w oleju waniliowym, a teraz kontynuacja tej miłości.  Do tego przepisu nie potrzeba gotowego oleju, ale skoro już taki mam to go użyłam.  Jadłam wczoraj na kolację i muszę się przyznać, że pochłonęłam dużo więcej niż zamierzałam. 



Składniki:

  • 1 surowa pierś indyka / kurczaka  pokrojona na bardzo cieknie plastry (ok 60 g na osobę)
  • 200 g roszponki (ja dałam zwykła sałatę masłową i kilka listków świeżego szpinaku)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml oleju arachidowego (zamiast 3 ostatnich składników dałam gotowy olej waniliowy)

Wykonanie:

Nożem przeciąć wanilię i wyskrobać ziarnka, wrzucić je do oleju. Odstawić.

Liście sałaty umyć i osuszyć. Ułożyć w salaterce. Na teflonowej patelni ostrożnie podgrzać olej z wanilią. Mięso pokroić w jak najcieńsze plastry (najlepiej, żeby były cienkie jak papier - nie potrafię tak, niestety). Podsmażyć na małym ogniu bez przyrumieniania. Odstawić. Przeprawić sałatę 3 łyżkami oleju waniliowego, sokiem z cytryny i odrobiną soli. Rozłożyć sałatę na talerzu i ułożyć na niej ciepłe plastry indyka (ja jadłam zimne i też było obłędne).

Twarożek z granolą

Oto przepis wymyślony przez mojego męża (a może gdzieś przez niego podejrazny, nie wiem).  W każdym razie odkąd zrobił ten twarożek jakieś 2  miesiące temu, prawie nie ma dnia, żeby nie gościł w naszym domu.  O dziwo jeszcze się nie znudził i nie zapowiada się, żeby miało to nastąpić szybko.
Przepis w ramach Majowego śniadania zaproponowanego przez Mico.




Składniki:

  • Twarożek (ja daję półtłusty)
  • miód (od biedy cukier)
  • granola ( u mnie orzechowa)
  • kefir / jogurt naturalny / śmietana (co kto woli)

Wykonanie:

Twarożek dosłodzić miodem, dodać kefir, jogurt lub śmietanę. Wymieszać. Dodać granolę i ponownie wymieszać. Gotowe. Nie podaję ilości składników, bo każdywie ile zje i jak słodkie lubi.

Smacznego

12.05.2009

Brownie czekoladowe

Ostatnio namiętnie przeszukuję książki kucharskie oraz blogi w poszukiwaniu ciast na komunię mojego starszaka.  Nie muszę chyba mówić, że moja lista jest już bardzo długa i na zrobienie tego wszystkiego potrzebowałabym chyba tydzień w kuchni, a gości mogłabym zaprosić ze 100.  Co ja mogę poradzić na to, że na wszystkich blogach same pyszności.
Przepis na te brownie akurat mam z książki (albo raczej zbioru przepisów z jakiegoś kucharskiego segregatora), którą dostałam od mojej koleżanki. Rodzinka stwierdziła, że muszą się pojawić na uroczystości.  Ja też się przychylam.  Po pierwsze robi się szybciutko, po drugie w domu zniknęły błyskawicznie



Składniki:

  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 225 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia (miałam zwykłą, więc dodałam łyżeczkę proszku)
  • 50 g orzechów (nie miałam, dałam rodzynki)
  • 50 g czekoladowych groszków (dałam pokrojoną czekoladę z orzechami)

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić formę kwadratową o wymiarach 20 na 20 cm. Masło roztopić na małym ogniu, dodać kakao i mieszać aż się rozpuści. Odstawić.

Drewnianą łyżką ubić jajka z cukrem, aż będą lekkie i puszyste (ponieważ jestem leniem wykorzystałam robot). Dodać roztopiony tłuszcz, esencję wanilii. Wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać używając metalowej łyżki. Dodać czekoladę i orzechy. Masę wlać do formy. Piec 30 - 35 minut, aż wierzch nie będzie się uginał pod dotykiem.

Wystudzić ciasto w formie przez 10 minut, potem pokroić na 16 kawałków, wyjąć z formy i podawać.

Smacznego

11.05.2009

Gulasz z Idaho

Moja rodzinka przepada za gulaszem, a już szczególnie mój synio.  No, ale ile można jeść w kółko mięsko według tego samego przepisu.  Z pomocą przyszła mi Wielka Książka Kucharska, gdzie natknęłam się na ten oto przepis.  Przyznam się, że pierwszy raz używałam kawy do takiego celu.  A efekt znakomity. Aromat kawy niewyczuwalny, ale zdecydowanie zmienił smak tak zwyczajnego przepisu.  Polecam.

 

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 4 duże marchewki
  • 1 i 1/2 kilograma karkówki wołowej (robiłam z wieprzowej i z mniejszej ilości)
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki bulionu wołowego (dałam drobiowy)
  • szklanka mocnej kawy
  • 2 łyżeczki oregano
  • liść laurowy
  • szklanka zielonego groszku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebule posiekać, marchewki pokroić w grube plastry. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić marchewki i cebulę. Smażyć 8-10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć.

Do rondla dodać 1 łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę karkówkę. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, przyprawić solą i pieprzem. Dodać odłożone warzywa.

Wlać kolejną łyżkę oleju, dodać mąkę. Podgrzewać minutę ciągle mieszając. (Polecam dodanie mąki na sam koniec, ponieważ gulasz z mąką dodaną tak wcześnie ma tendencje do przywierania). Dodać bulion, kawę, liść laurowy i oregano. Gotować aż gulasz zgęstnieje (jeśli mąkę dodajemy później gulasz nie będze na razei gęsty). Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać groszek i dusić jeszcze 5-10 minut. (Jeśli nie dodaliśmy mąki teraz jest na to czas). Można doprawić do smaku.

8.05.2009

Razowe scones z kukurydzą

Scones uwielbiam głównie za to, że robi się je ekspresowo i smakują wybornie.  Przepis na te bułeczki pochodzi z "The Vegetarian cookbook" Carol Bowen.  Niestety moje scones nie wyrosły za bardzo (jakoś dziwnie mi szło ugniatanie ciasta z kukurydzą, no i pewnie przedobrzyłam).  Jednak nie zmienia top faktu, że były przepyszne. Zjadłam rano z serkiem na słono, bo z dżemem raczej nie pasuje.



Składniki:


  • 225 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka otrębów
  • 198 g puszka kukurydzy
  • 100 ml mleka
  • mleko do posmarowania



Wykonanie:

Przesiać mąkę, proszek i sól. Dodać otręby, które zatrzymały się na sitku. Wetrzeć masło i siekać aż ciasto będzie przypominało okruszki. dodać otręby, kukurydzę, sok z puszki (opcjonalnie) i mleko (jeśli nie dodamy soku trzeba będzie dodać trochę więcej mleka) i wymiesza. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i ugniatać, aż będzie gładkie. Rozwałkować na 1 cm i wykroić kółka.

Scones układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec około 18 minut, aż wyrosną i będą brązowe. Wystudzić na kratce.

5.05.2009

Apple crumble lub Kruszonka z jabłkami

Zobaczyłam przepis crumble z rabarbarem u Olalali i przypomniałam sobie, że mam od jakiegoś czasu przygotowany wpis na tę oto kruszonkę.  Przepis dostałam od pewniego młodego człowieka, któremu jeszcze raz dziękuję (chociaż raczej nie wie o istnieniu tego bloga).  Kruszonka przepyszna, robi się szybciutko.  Niestety równie szybko znika co się ja robi, a szkoda.



Składniki:

  • szklanka maki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła extra (użyłam mniej)
  • tłuszcz i bułka tarta do smarowania tortownicy (ja piekłam w blaszce do tarty)
  • jabłka 4-5 sztuk (szara reneta)



Wykonanie:

Sypkie produkty dokładnie wymieszać. Ze szklanki cukru można ująć czubatą łyżką i posypać tarte jabłka.
Tortownice grubo wysmarować tłuszczem (masło lub margaryna i posypać cienko bułką tartą).
Wsypać połowę suchej mieszanki. Na to równo rozłożyć jabłka i potem wsypać na wierzch resztę. Masło (schłodzone) pokroić w cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180stopni, aż ciasto bedzie dobrze zrumienione. (ja piekłam znacznie krócej)

4.05.2009

Baklava muffins

Co tu dużo pisać.  Jak zwykle Nigella pomysły ma przepyszne.  Odrobinkę musiałam zmodyfikować ciasto bo nie było w domu maślanki, użyłam więc innego przepisu Nigelli na ciasto muffinkowe.  Ale efekt i tak zachwycający.  Tylko uwaga - dość słodkie (jeśli komuś to przeszkadza, bo mi nie).




Składniki:

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki roztopionego masła


Muffiny:

  • 1 szklanka i 7 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka + 2 łyżki maślanki (można tez użyć 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)



W tym przepisie użyłam tego przepisu na ciasto, tylko nie dodałam kakao i zmniejszyłam ilość cukru do 1/4 szklanki

Na wierzch:
miód, około 1/2 szklanki (ja pominęłam bo muffinki i tak były słodziutkie)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.
Wymieszać razem suche składniki - mąkę, proszek, sodę i cukier. Osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maślankę, jajko i rozpuszczone masło. Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki się połączyły.

Wypełniać wgłębienia muffinowe do 1/3 wysokości, teraz dodać niecałą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokości foremki. Resztkami nadzienia posypać wierzch muffinów i piec około 15 minut, powinny być ładnie zrumienione. Wyjąć, lekko polać miodem.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...