29.08.2009

Babeczki morelowe z czekoladą

Wyglądają jak muffiny?  Niby tak, ale to tylko dlatego, że nie posiadam foremek na babeczki, a w gazecie skąd pochodzi przepis (jeśli się nie mylę to jakieś stare wydanie "Sól i pieprz") pisali, że można wykorzystać formę do muffinek i wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą.  No ale po co tak utrudniać sobie życie skoro są papilotki.
A smak?  Bardzo wilgotne, czyli takie jakie lubimy najbardziej. A moja modyfikacja polegała na zamienieniu moreli z puszki na "prawdziwe" brzoskwinie.  Tak sobie myślę, że owoce z puszki mogą sprawić, że babeczki będą jeszcze bardziej wilgotne i to chyba nigdy nie zaszkodzi :)





Składniki:


  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 150 g mąki
  • szczypta proszku dopieczenia
  • 25 g gorzkiej czekolady startej w wiórki
  • 12 połówek moreli

cukier puder do dekoracji


Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masło zmiksować z solą i cukrem na kremową masę. Następnie dodać jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę, wymieszać na gładkie ciasto. Dodać wiórki czekoladowe, dokładnie wymieszać.

12 foremek do babeczek wytłuścić, wysypać mąką i napełnić ciastem. Morele osączyć, po jednej połówce położyć na każdej porcji ciasta, wypukłą stroną do góry, lekko wcisnąć. Foremki ustawić na blasze, włożyć do piekarnika. Babeczki piec ok 20 minut. Przełożyć z foremek na kratkę i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem., można podać z bitą śmietaną.

26.08.2009

Pierogi z brzoskwiniami

Kolejny przepis z pomysłu mojego małżonka, który jest maniakiem pierogów z owocami.  Zawsze jak robię pierogi wybłaga chociaż kilka z owocami.  I tak też było tym razem, a że pod ręką były brzoskwinie to padło na nie.



Składniki na ciasto:

  • mąka
  • jedno jajko
  • woda przegotowana (lekko ciepła)

  • brzoskwinie

Wykonanie:

Zagnieść miękkie ciasto. Rozwałkować cienko i wykroić szklanką kółka. Brzoskwinie pokroić na ósemki i położyć po jednym kawałku na każdym kółku. Skleić. Pierogi ugotować i podawać ze śmietaną lub jogurtem z cukrem.

24.08.2009

Chleb śniadaniowy Gordona

Sama do końca nie wiem czy to jest chleb, czy może jakiś rodzaj placka.  W każdym razie Gordon Ramsay nazwał to chlebem, więc niech tak zostanie.  Smak?  No cóż zdecydowanie wyczuwalny jest smak piernika, ale jest cudowny.  Z tego względu nie nadaje się na kanapki z wędliną czy pomidorkiem.  My zjadaliśmy go głównie z dżemem lub twarożkiem z granolą.  No i nie zgodzę się z Gordonem, że się źle przechowuje - u nas przetrwał 3 dni i cały czas był świeży.  Przepis z książki "Łatwe Gotowanie".
A pierwsze zdjęcie dedykuję tym, którzy uwielbiają wąchać.




Składniki:
  • Masło do nasmarowania blachy
  • 3 jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 250 g miodu
  • 125 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „Pięć smaków” (nie dałam)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 pomarańczy

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (termoobieg). Nasmarować blachę (25 x 10 cm) masłem.
Jajka i cukier ucierać w głębokiej misce nad garnkiem z gorącą wodą do momentu aż masa będzie gładka i gęsta. Zdjąć garnek z ognia, ale pozostawić na nim miskę z utartą masą.
Podgrzać miód i mleko w rondlu i stopniowo wlewać do utartej masy. Dokładne wymieszać całość. Wsypać do dużej miski mąki, przyprawy i proszek do pieczenia, a następnie ostrożnie wlać masę jajeczną. Na końcu dodać otartą skórkę pomarańczową.
Przelać masę do nasmarowanej formy i piec 35-40 minut, aż dobrze wyrośnie. Chleb pozostawić w foremce jeszcze 5 minut a następnie przewrócić na drugą stronę i pozwolić ostygnąć w piekarniku. Podawać pokrojony w kromki gdy jest jeszcze ciepły ( na zimno też smakuje wyśmienicie)

21.08.2009

Naleśniki gryczane z owocami

Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy.  Co tu dużo mówić, naleśniki są obłędne.  No i do tego chyba jednak zdrowe.  Nie smaży się ich najlepiej, trzeba używać dobrze naoliwionej patelni i bardzo rozgrzanej, a do przewracania łopatki.  Ale trud smażenia jest zrekompensowany przez smak. No i muszę dodać, że uwielbiam patrzeć jak na patelni z ciasta wystają ziarenka.  Owoce można dodawać według upodobań, ale podam według oryginału bo mi tak smakują najlepiej. A ponieważ brzoskwinie są, to pasuje do morelkowa.

 

Składniki na ciasto:

  • Kefir/maślanka/jogurt (500 ml)
  • Mąka pszenna (4 łyżki)
  • mąka gryczana (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • płatki owsiane, żytnie, gryczane czy jakieś inne (3, 4 łyżki łącznie)
  • ziarna słonecznika (1 łyżka)


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką i odstawić na kilka godzin aż płatki zmiękną (ja robię wieczorem i smażę następnego dnia). Ciasto powinna być bardziej gęste niż do tradycyjnych naleśników, ale trzeba pamiętać, że po odstawieniu na kilka godzin i tak zgęstnieje.

Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni na mocno brązowy kolor.


Farsz:

Składniki:

  • banany
  • rodzynki
  • serek homogenizowany
  • jogurt naturalny
  • owoce (maliny, brzoskwinie lub inne)


Rozgnieciony banan wymieszać z rodzynkami. Rozsmarować na naleśniku i polać serkiem homogenizowanym (ja używam waniliowego). Naleśnik zwinąć i polać jogurtem naturalnym, do którego dodajemy owoce według upodobań (u mnie brzoskwinie, ale robiłam też z malinami)

20.08.2009

Powidła ze śliwek

Powidła takie z receptury babci, chociaż u mnie w domu to zawsze Tata robił i nadal robi takie powidełka.  Tylko tamte są z węgierek, a u mnie z innych (sama nie wiem co to za odmiana, są dość duże i bardzo słodkie).  Właśnie dlatego do powideł dodałam dość mało cukru.  A w smaku i tak wystarczająco słodkie.
Przepis dołączam do akcji śliwka i do spiżarni



Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 50 dag cukru (można modyfikować w zależności od upodobań)


Wykonanie:

Śliwki myjemy i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy na ćwiartki. Wkładamy śliwki do dużego garnka o grubym dnie i gotujemy przez godzinę lub dłużej. Należy pamiętać o mieszaniu. W międzyczasie dosypujemy cukier i mieszamy. Śliwki wyłączamy i przykrywamy. Gotowanie powtarzamy następnego dnia i jeszcze kolejnego (lub rano i wieczorem) aż powidła osiągną pożądaną konsystencję. Ja gotowałam 3 razy po niecałe 2 godziny.

Gdy powidła są już gotowe, wkładam je do gorących słoików, które wcześniej piekłam przez około 15 minut w piekarniku i zakręcam wygotowanymi przykrywkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzowałam przez 20 minut w garnku z gotującą się wodą.

14.08.2009

Dżem morelowy

Był już dżem niezwykły, a teraz przepis najzwyklejszy na świecie.  Ale w prostocie uroda. Jedliśmy już go z naleśnikami z mąki gryczanej i na bułeczkach.  W obydwu wypadkach pychotka.  Tym bardziej, że te morelki dostałam od sąsiadki i są ekologiczne :)

Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu z września 2007




Składniki:

  • 1 kg moreli
  • 60 dag cukru


Wykonanie:
Morele umyć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać (nie obierałam). Przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Do garnka wlać ½ szklanki wody, włożyć owoce, zagotować, mieszając. Dodać cukier, gotować aż dżem zgęstnieje. Włożyć do słoików, zamknąć.

13.08.2009

Bułeczki z kardamonem i serkiem ricotta

Znowu piekę pieczywo.  Strasznie mnie to cieszy a i chyba odstresowuje :)  Na pierwszy rzut poszły przepyszne bułeczki.  W prawdzie zmniejszyłam ilość bułeczek oraz ich kształt z przepisu, jak dla mnie w wersji oryginalnej wyszły by dość małe, tak na dwa kęsy, ale to nie szkodzi.  No i do tego zapach kardamonu, mmmm, chyba wiecie o czym mówię.

 

Składniki:
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 450 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g masła
  • 225 ml mleka
  • 3 łyżki serka ricotta

Wykonanie:

Natłuścić blachę. Masło i mleko włożyć do garnka i lekko podgrzać aż masło się rozpuści. Odstawić aż będzie letnie.
Drożdże, mąkę, sól, kardamon i cukier wsypać do miski i dobrze wymieszać. Ostudzone mleko z masłem oraz ser dodać do mąki. Wymieszać aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez 10 minut aż będzie gładkie. Podzielić na 20 kawałków (ja podzieliłam na 12, bo przy 20 byłyby za małe jak dla mnie). Każdy kawałek rozwałkować na długi wałek i zawiązać w podwójny supeł (ja robiłam bułeczki o zwykłym, okrągłym kształcie).
Bułeczki wyłożyć na blachę, przykryć naoliwioną folią. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Piec 15 minut, aż będą złote. Ostudzić na kratce.

7.08.2009

Ciasto ucierane ze śliwkami

"Byłoby mi bardzo miło"  No i jak tu nie ulec ukochanemu.  Oczywiście, że upiekłam.  A to ciacho z przepisu mojej Teściowej dodam do akcji Śliwka

 

Składniki:

  • ½ kostki masła lub margaryny
  • trochę ponad 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • niecała szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • śliwki

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Masło roztopić i ostudzone dodać do jajek. Wymieszać, dodać mleko a na końcu delikatnie wmieszać mąkę. Wylać ciasto na małą tortownicę. Na wierzch położyć owoce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy środek nie jest mokry.

4.08.2009

Leczo

Na dworze ponuro, ja szwendam się po mieszkaniu udając że coś robię.  A może nawet nie udając.  Obiadu nie ma i pewnie nie będzie.  Aż tu nagle domofon.  "Czy zamawiała pani leczo?"   No i od razu humor się poprawia.  Mój kochany Tatuś.  No bo komu by się chciało rano wstać, pójść na targ, zrobić zakupy, pokroić wszystko, ugotować i do tego jeszcze przynieść w słoiczku do córki (która przecież uwielbia to danie i mogłaby je jeść w nieprzyzwoitych ilościach).
Więc dzisiaj danie robione nie przez mnie, ale przez mojego Tatę, naszego rodzinnego specjalistę od leczo.  Leczo lekkie, bez grama tłuszczu i ten smak - szkoda opisywać, trzeba spróbować.
A ponieważ ważnym składnikiem jest tu cukinia to dołączam mojego Tatę (zupełnie tego nieświadomego) do akcji "Cukiniowy sierpień"




Składniki (ilości według uznania):

  • papryka (żółta, czerwona, zielona - wszystkie lub tylko niektóre)
  • pomidory (dla wymagających bez skórki, ale my zawsze jemy z)
  • cukinia
  • cebula
  • kiełbasa (oczywiście wersja wegetariańska też może być)
  • pieprz


Wykonanie:


Wszystkie warzywa i kiełbasę pokroić w kostkę (papryki bez pestek oczywiście, cukinia bez skórki). Do garnka najpierw wrzucić cukinię i pomidory i zacząć duszenie. Dzięki temu, że zaczniemy od tych warzyw nie trzeba dodawać tłuszczu, bo puszczą soki. Oczywiście dość często mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i kiełbasę. Dusimy do miękkości (około 30- 40 minut). Doprawić pieprzem, lub ewentualnie innymi przyprawami według uznania.

2.08.2009

Dżem morelowy z migdałami

Bardzo mi się podoba podejście Pani Maryli Musidłowskiej, żeby przez 3 miesiące robić po 4 słoiki przetworów dziennie.  Podobno wtedy mamy po 1 słoiczku na cały rok.  Brzmi pięknie, prawda?  Tylko ja jakoś nie mam codziennie zapału na te 4 słoiczki, ale staram się jak mogę.  W każdym razie zrobiłam dżemik morelkowy według przepisu tej Pani i jest cudowny.  Pierwszy raz robiłam dżemy z jakimiś dodatkami i muszę przyznać, że to cudowny pomysł.

 

Składniki
  • 1,5 kg bardzo dojrzałych wypestkowanych morel
  • 1 kg trzcinowego cukru żelującego
  • 2 cytryny
  • 250 gram słupków migdałowych (dałam 100 g)


Przygotowanie
Pokroić morele na ćwiartki. Połowę owoców rozgnieść w rondlu praską do ziemniaków.(ja zmiksowałam, bo jestem leniem strasznym). Dosypać cukier, dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Na suchej patelni podprażyć posiekane migdały. Wymieszać owoce zasypane cukrem i gotować je 5 minut ciągle mieszając. Dodać migdały. Wymieszane gorące konfitury przełożyć do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić do góry dnem, aby zassały.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...