31.12.2012

Drink screwdriver

Ostatni post w tym roku.  Za dwanaście godzin będziemy powoli otwierać szampana, przynajmniej większość z nas.  Ja na zakończenie roku proponuję bardzo prosty drink, ale za to taki, który smakuje chyba wszystkim.  Popularny screwdriver.
Wszystkim którzy tutaj zaglądają sporadycznie, regularnie czy zupełnie przypadkowo życzę, aby ten nadchodzący rok Was nie rozczarował.  A dzisiaj miłego wieczoru.




Składniki:
  • 50 ml wódki
  • sok z pomarańczy
  • kostki lodu


Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu.  Wlewamy wódkę i dopełniamy sokiem pomarańczowym.  Soku powinno być dwa razy tyle ile wódki, ale ja osobiście nie lubię zbyt mocnych drinków.  Dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

30.12.2012

Tartaletki migdałowe z lemon curd

Krem cytrynowy stał w lodówce, a do domu przyniosłam ostatnią Kuchnię ze zdjęciami Małgosi (to nowość) i Pauliny (to już nie nowość).  Kiedy przeglądałam przepisy, nie mogłam nie zauważyć tych tartaletek.  Szybko zabrałam się do pracy.  Zbyt szybko.  Zaczęłam odważać migdały i doszłam do wniosku, że jednak nie mam aż 600 g.  Trudno, zrobię z połowy porcji.  Odmierzyłam pozostałe składniki i zaczęłam się zastanawiać jak tak mała ilość masła ma scalić tyle migdałów, bo przecież mąki to prawie nie widać.  Jeszcze jedno zerknięcie do Kuchni i wszystko jasne.  Nie 600, a 60.  Niewielka różnica, prawda?  Zaczęłam ratować spód, ale jak zaczęłam źle, tak też skończyłam.  Zamiast zaliczyć tę mieszankę jako same migdały, policzyłam ją jako migdały i mąkę.  To był błąd, bo przecież migdały zachowują się jednak inaczej niż mąka.  Koniec końców wyszło, nawet dobre, ale wyjść z foremek nie chciały za bardzo. No nic, następnym razem zrobię już tak jak trzeba.
Co do zdjęć to pobawiłam się trochę stylizacją Pauliny.  Nie z tak udanym skutkiem, ale zabawa przednia.





Składniki:
  • 60 g całych migdałów
  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • 1 - 2 żółtka
  • 3 -4 łyżki oliwy



Wykonanie:
Migdały wykładamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez kilka minut.  Wyjmujemy i studzimy.  Następnie mielimy w blenderze.  Dodajemy mąkę, cukier i sól i ponownie miksujemy.  Dodajemy masło w kostkach i wyrabiamy kruszonkę.   Na koniec dodajemy żółtka i oliwę i zagniatamy ciasto.  Wylepiamy nim dno i boki foremek do tartaletek (6 sztuk).  Każdą foremkę przykrywamy pergaminem i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
Na ochłodzone foremki wsypujemy groch do pieczenia (na papier) i pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut.  Następnie zdejmujemy groch i papier i pieczemy na złoty kolor przez kilka minut. 
Na upieczone spody wykładamy krem cytrynowy.  Podajemy z bitą śmietaną lub plasterkami cytryny.  Można też posypać cukrem pudrem.


29.12.2012

Kurczak ze śliwką owijany boczkiem

Kolejny przepis z serii Kamis Kulinarne Inspiracje i kolejny bardzo udany obiad.  Gdybym sama miała wybrać, który z trzech dotychczas wypróbowanych przepisów najbardziej nam smakował, chyba nie umiałabym zdecydować.  Na pewno zapach podczas przygotowywania tego kurczaka był niesamowity.  Chociaż nie jestem fanką boczku, zjadłam obiad z przyjemnością.





Składniki:




Wykonanie:
Ziemniaki pokrój w 3 cm kostkę. Dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wzdłuż każdego filetu zrób kieszeń. W każdą kieszeń wsyp po szczypcie czosnku i włóż 4 śliwki. Filety posyp papryką, tymiankiem, a następnie każdy na całej długości owiń ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą.


Wpis sponsorowany

28.12.2012

Babka bakaliowa

Ta babka zagościła na naszym świątecznym stole. Jest bardzo aromatyczna (dzięki skórkom owocowym) i wilgotna.   Myślę, że spokojnie może pojawić się też podczas Wielkanocy. To kolejny świąteczny wypiek wykonany z Kasią.  Przypominam Wam też o bardzo przydatnym przeliczniku miar i wag.   Jeśli braliście udział w konkursie z Kasią koniecznie doczytajcie post do samego końca :)





Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 Kasia
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g bakalii (dałam suszone figi, daktyle,rodzynki i  kandyzowane skórki)

Na polewę:
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 80 g kremówki


Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć, pozostałe bakalie posiekać.  Włożyć do osobnej miski i wymieszać je z dwiema łyżkami mąki.  Kasię roztopić i ostudzić.  Jajka i cukier utrzeć mikserem na biało.  Mąki i ostudzoną Kasię dodawać na przemian do masy jajecznej mieszając. Na koniec dodać bakalie obtoczone w mące i całość wymieszać.  Przełożyć do keksówki (użyłam 30 cm, ale można też troszkę mniejszej) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.    Ostudzić na kratce.
Kiedy ciasto ostygnie przygotować polewę.  Czekoladę i kremówkę podgrzewać w garnuszku cały czas mieszając, aż masa się dobrze połączy i lekko zgęstnieje.  Odstawić na kilka minut, aż lekko przestygnie.  Następnie polać babkę polewą.  Zamiast polewy czekoladowej, można też użyć lukru.


Wpis sponsorowany

27.12.2012

Krem cytrynowy (Lemon curd)

Tym razem krem bez masła, podpatrzony u Dorotki.  A już niedługo pyszności z tym kremem.


 


Składniki:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) przełożyć do rondleka i zagotować.  Cały czas mieszać (w przeciwnym razie krem się przypali). Gotować tak przez około 2 minuty. Można krem zmiksować blenderem, aby pozbyć się grudek wtedy będzie troszeczkę jaśniejszy. Dodać oliwę i znów gotować przez 2 minuty cały czas mieszając.
Przełożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.


22.12.2012

Piernik toruński

Przepis na ten piernik wydrukowałam 3 lata temu, zaraz po tym, jak pokazała go Komarka  (jest to przepis Pierre Herme).  Jednak jakoś nie mogłam się zmobilizować, aby go upiec.  Teraz jednak było inaczej.  Szliśmy na ostatnie zajęcia z logopedii i wypadało podziękować jakoś Pani Kasi za piękne "r", prawda?  No a czy można podziękować lepiej nić pieRnikiem toRuńskim?  Mam nadzieję, że posmakował.  Piernik spokojnie zdążycie upiec jeszcze przed świętami.






Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 250 g mąki żytniej typ 740
  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 10 g domowej przeprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada (na polewę)




Wykonanie:
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.
Miód razem z przyprawą do piernika podgrzewać na małym ogniu, aż miód się zrumieni.
Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.  Jajka robić i oddzielić białka od żółtek. Ucierając masło, dodawać po jednym żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać ostudzony miód.  Śliwki drobno posiekać i dodać do masy miodowo-maślanej. Białka ubić na sztywną pianę.  Dodawać naprzemiennie z wymieszanymi mąkami (dawałam po około 3 łyżki mąki i tyle samo białek, staramy się, aby jako ostatnie dodać białka).

Ciasto przełożyć do  keksówki (moja miała 30 cm, ale powinna być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180 stopniach przez około godzinę (aż do suchego patyczka, mój piekł się ok. 75 min). Upieczony piernik ostudzić i posmarować rozpuszczoną czekoladą.


21.12.2012

Kompot z suszu

Kiedyś nie przepadałam za kompotem z suszu.  Potem odkryłam, że przeszkadzały mi w nim wędzone owoce.  Wersja z suszonymi jest bezbłędna, a jeśli dodamy do tego przyprawę do piernika to już zupełna rewelacja.




Składniki:
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych gruszek
  • cukier trzcinowy
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 - 3 litry wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika



Wykonanie:
Owoce i cynamon zalać wodą.  Doprowadzić do wrzenia.  Dodać przyprawę do piernika.  Gotować około 30 minut.  Dosłodzić cukrem.  Odstawić na kilka godzin.  Podawać schłodzony lub na ciepło - w zależności od upodobań.

18.12.2012

Piernik

Dzisiaj przepis na piernik z użyciem Kasi.  Piernik jest wyśmienity, zniknął w tempie błyskawicznym.   Użyłam do niego kremu cytrynowego (lemon curd), bo akurat był w lodówce, ale może użyć też powideł.  Przypominam Wam też o konkursie z Kasią, gdzie możecie wygrać wspaniałe roboty kuchenne.  Jeśli nie macie w domu wagi, tutaj możecie sprawdzić ile to 220 g cukru :) 









Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 125 g Kasi
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki kremu cytrynowego (lub powideł np śliwkowych)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 200 ml mleka
  • 300 g bakalii (dałam figi, morele, daktyle, skórki kandyzowane)




Wykonanie:
Kasię rozpuścić i ostudzić.  Do misy robota wbić jajka, dodać cukier.  Ubić, aż jajka będę puszyste.  Dodać kakao, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszać.  Dodać miód, krem cytrynowy lub powidła, Kasię i mleko.  Wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać.  Keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Gotowe ciasto przelać do przygotowanej keksówki.  Piec w 180 stopniach przez około godzinę (do suchego patyczka).  Piernik ostudzić.  Nie musi on leżakować, ale może.  Przed podaniem piernik polać lukrem.



Wpis sponsorowany

17.12.2012

Migdałowe gwiazdki

Troszeczkę przypominają makaroniki, ale nie są aż tak bardzo kapryśne.  Polecam odłożyć więcej masy bezowej, bo zawsze można dodać więcej w trakcie mieszania.  Jeśli  okaże się, że odłożyliście za mało i masa jest dość rzadka, możecie dodać mąki pszennej.  Ja musiałam do moich dodać odrobinę.  
Na podstawie przepisu z książki "Święta Polskie" z kolekcji Pani Domu.





Składniki:
  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 1/2 przyprawy do piernika
  • 350 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli



Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubyć ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodać cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie błyszcząca. Odłożyć przynajmniej 1/2 szklanki masy.  Zmielone migdały wymieszać z przyprawą do piernika i amaretto.  Delikatnie wymieszać z masą bezową.  Wyrobić ciasto (ewentualnie dodać mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt rzadka).  Ciasto rozwałkować na około 5 mm.  Wycinać gwiazdki i wykładać na przygotowanej blaszce.  Każdą gwiazdkę posmarować odłożoną masą białkową. Odstawić na noc od obsuszenia.  Piec około 5 - 6  minut w 230 stopniach.


16.12.2012

Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy

Nie raz i nie dwa pisałam tutaj, że Bea to straszna kusicielka.  Tym razem znowu dałam się jej skusić.  W końcu te zapachy są godne kuszenia.




Składniki:
  • alkohol (dałam rum, ale może być wódka)
  • cytryny
  • pomarańcze



Wykonanie:
Owoce szorujemy i obieramy ze skórki, bez białej części (ja poszłam na łatwiznę i użyłam zestera).
Obraną skórkę wkładamy do buteleczki i zalewamy alkoholem.  Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Co do ilości, to wszystko zależy od tego jak mocno aromatyczny ekstrakt chcecie uzyskać.  Ja dałam skórkę z 2 pomarańczy na 1 buteleczkę (około 200 ml).

15.12.2012

Kurczak rozmarynowy z warzywami

Oto kolejny przepis znaleziony na blistrach Kulinarne Inspiracje Kamis.  Tym razem pieczony kurczak z warzywami.  Jak dla mnie wspaniały pomysł na szybki w wykonaniu niedzielny obiad.  Porcja jest dość spora, bo starczyło dla nas też na poniedziałek.
Jeśli chcielibyście wypróbować takie blistry Kamisa, napiszcie w komentarzu pod tym postem (proszę zostawcie swój adres email, tak abym mogła się potem z Wami skontaktować), który z 4 dostępnych blistrów jest Waszym zdaniem najciekawszy. Mam dla Was 10 zestawów składających się ze wszystkich 4 blistrów.  Na odpowiedzi czekam do 28 grudnia, do godz. 23:59.

 


Składniki:




Wykonanie:

Pałki z kurczaka natrzyj solą i odstaw. Ziemniaki pokrój w 2-3 cm kostkę, dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości około 3 cm, marchewki, jeśli są małe, zostaw w całości, a jeśli duże pokrój w grube plastry. Kurczaka obsmaż za wszystkich stron na oleju. Przełóż do miski, dodaj paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek i wymieszaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa skarmelizuj cukier (podgrzej, aż się rozpuści). Dodaj cebulkę, marchew i fasolkę. Podsmażaj około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.



13.12.2012

Kawa piernikowo - pomarańczowa

Tak jak obiecałam w poście z kandyzowanymi skórkami, przepis na wykorzystanie syropu.  Pomysł banalny, ale jaki smaczny.  Do tego jeszcze naprawdę bardzo świąteczny.




Składniki:


Wykonanie:
Do kawiarki wlewamy wodę.  Do koszyczka na kawę wsypujemy mieloną kawę i przyprawę do piernika.  Przygotowujemy kawę.  Do szklanki wlewamy odrobinę syropu.  Następnie spieniamy mleko, delikatnie uderzamy dzbankiem z mlekiem o stół.  Powoli nalewamy mleko do szklanki.  Następnie wlewamy kawę (musi być cieplejsza niż mleko, najwygodniej jest wlewać kawę po łyżeczce). Podajemy natychmiast.

 

11.12.2012

Kandyzowane skórki

Postanowiłam, że wbrew wszystkiemu zrobię je w tym roku.  Ponieważ Edytka pokazała bardzo szybki sposób, pomyślałam, że skorzystam właśnie z niego.  Zrobiłam skórki z pomarańczy i cytryny.  Zapach wspaniały, smak zresztą też.  Do tego jeszcze ten syrop, który znalazł już zastosowanie u mnie w domu, ale o tym w następnym poście.





Składniki:
  • 2 pomarańcze   lub 3 cytryny
  • 1 szklanka + 3/4 litra wody
  • 1 szklanka cukru kryształu




Wykonanie:
Pomarańcze lub cytryny dokładnie umyć i zalać wrzątkiem. Skórkę naciąć na krzyż i zdjąć z owoców, tak abyśmy mieli 4 kawałki.  Każdy kawałek pokroić w paski o szerokości ok 6 mm. Usunąć z każdego białą błonę (albedo).

Paski włożyć do garnka, zalać szklanką wody, zagotować a następnie gotować przez 10 minut.  Odcedzić.  Wlać 3/4 litra  świeżej wody, dodać cukier.  Zagotować cały czas mieszając, tak aby cukier się rozpuścić.  Kiedy syrop ze skórkami zawrze, zmniejszyć ogień i pozostawić gotujące na 45-60 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop.  Musimy od czasu do czasu zamieszać.  Tak przygotowane skórki wyjmujemy z syropu i układamy na papierze do pieczenia, aż się podsuszą ( u mnie stały całą noc). 
Syrop zachowujemy, możemy nim nasączyć świąteczne ciasta lub posłodzić napoje.
Następnego dnia skórki pokroić w kostkę, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce, tak samo jak syrop. 


10.12.2012

Piernikowe cake pops

Pierwszy raz robiłam cake popsy.  Troszkę zabawy z nimi jest, ale to znakomity prezent dla dzieci, oraz dla tych, co są dziećmi w środku.  Do zrobienia ciasteczek użyłam resztek zamrożonego biszkoptu (oczywiście najpierw został odmrożony).




Składniki:
  • 100 g biszkoptu (użyłam tego)
  • 30 g serka kremowego (cream cheese)
  • 2 łyżeczki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • lukier




Wykonanie:
Biszkopt rozkruszyć.  Dodać serek i masło i dobrze wymieszać rękami.  Kiedy masa będzie jednolita utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego.  Włożyć do lodówki do schłodzenia (moje stały całą noc).  W schłodzone wbić patyczki do szaszłyków, lub specjalne patyczki.  Tak przygotowane popsy maczać w lukrze.  Odstawić nad miseczką z lukrem, aby nadmiar spłynął.  Następnie poczekać aż lukier zastygnie.


9.12.2012

Sernik czekoladowy

Przyznajcie sami, że taka pogoda jak teraz, po prostu zmusza do jedzenia czekoladowych słodkości.  Ponieważ ochotę miałam też na sernik, postanowiłam połączyć te dwa smaki.  Do tego posypałam go cukrem pudrem, aby odzwierciedlał chociaż troszkę ten cudowny puch za oknem.
Przypominam Wam też o konkursie, który trwa jeszcze do wtorku.  Cudowne nagrody czekają.




Składniki:

  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 250 g owsianych ciasteczek czekoladowych



Wykonanie:
Ciasteczka owsiane miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem, bardzo drobno.  Dodajemy masło i mieszamy.  Tak przygotowaną masą wykładamy spód  tortownicy (wcześniej koniecznie wyłóżmy dno tortownicy papierem do pieczenia) o średnicy 24 cm. 
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  Pozostałe składniki miksujemy tylko do połączenia składników.  Dodajemy czekoladę i ponownie chwilę miksujemy.  Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.  Sernik wyjmujemy i studzimy.  Ostudzony posypujemy królewskim cukrem pudrem w młynku.


Wpis sponsorowany

8.12.2012

Polędwiczki w sosie jabłkowym

Chciałam Wam dzisiaj pokazać przepis na polędwiczki, z serii Kulinarne Inspiracje Kamis.  Pierwszy raz robiłam tego typu danie i muszę przyznać, że tak podane polędwiczki zrobiły furorę u mnie w domu.  Wiem jedno, mój syn będzie się o nie dopominał, a ja zapewne będę ulegać prośbom.




Składniki:
  • 1/2 kg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula grubo pokrojona
  • 100 g pieczarek (pokrojonych)
  • 1 jabłko (pokrojone w ósemki)
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • Zestaw Kulinarne Inspiracje Kamis (rozmaryn, czosnek, tymianek, papryka, szałwia)



Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem wymieszaj. Polędwiczki pokrój na skos w plastry, delikatnie rozbij i obtocz w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Na patelnię wrzuć czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smaż przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodaj sok jabłkowy, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietankę kremową i delikatnie zamieszaj. Mięso ponownie wrzuć na patelnie, doprowadź do wrzenia i smaż jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką.


Wpis sponsorowany

7.12.2012

Pierniczki

Te pierniczki doskonale zachowują swój kształt, dlatego idealnie nadają się do zrobienia "karteczek" z imionami.  Przyznajcie, czy tak opisany prezent nie będzie od razu milszy dla obdarowanego?  Przepis ten jest moją niewielką modyfikacją przepisu Liski z dodatku do Newsweeka "Smak i Styl".





Składniki:
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 150 g drobnego cukru




Wykonanie:
Cukier, miód i masło włożyć do garnka i roztopić na niewielkim ogniu.  Odstawić do ostudzenia, a następnie dodać jajko i wymieszać.  Pozostałe składniki wsypać do miski.  Dolać masę miodowo - jajeczną i dobrze wyrobić (ja robiłam do robotem).  Zawinąć w folię i schować na minimum godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).  Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.   Nagrzać piekarnik do 175 stopni.   Z ciasta wycinać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...