30.04.2013

Ciasteczka fiołkowe (violet dimple)

Nareszcie zakwitły fiołki.   Gdy tylko pierwsze wyjrzały z ziemi, córcia od razu zapytała, czy będziemy z nich robić cukier.  Oczywiście, że będziemy.  Będzie też galaretka, a z galaretki takie oto ciasteczka.  Ciasteczka przepyszne.  Smakowały absolutnie każdemu, a ja miałam niezły ubaw, gdy poczęstowani próbowali zgadnąć z czego zrobiona jest galaretka.  Małżonek rozpoznał od razu, no ale on się już chyba przyzwyczaił do kwiatowych rewelacji.  Przepis na podstawie Lemon Dimples (tutaj i tutaj).




Składniki:
  • 180 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g  mąki pszennej
  • 1 słoiczek galaretki z fiołków

Wykonanie:
Masło dokładnie ucieramy.  Dodajemy cukry nadal ucierając, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy jajko, wanilię i ucieramy do dokładnego połączenia składników.  Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.  Dokładnie mieszamy.  Ciasto zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.   Wyjmujemy, czekamy chwilę, a następnie dzielimy na kulki o wadze 15 - 20 g.  Każdą kulkę spłaszczamy i robimy w niej głębokie wgłębienie (np. nakrętką).  W środek wgłębienia wkładamy po 1 łyżeczce galaretki.  Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.  Kiedy ciastka chwilę przestygną na blaszce, przekładamy je na kratkę do wystudzenia. 


29.04.2013

Penne all'arrabbiata

Czasami zapominamy o najprostszych rozwiązaniach, ale od czego są inne blogi?  Bardzo lubimy dania makaronowe.  Z kilku powodów.  Są smaczne, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania.  Penne all'arrabbiata okazało się jednak zbyt ostre dla moich chłopaków.  Prawda jest jednak taka, że było ostre i to bardzo.  




Składniki:
  • makaron penne
  • puszka pomidorów
  • suszona papryczka chili (ilość zależy od tego, jak ostre danie lubicie)
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • odrobina tymianku, oregano i bazylii

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy posiekane papryczki.  Dorzucamy pokrojone pomidory i dusimy na średnim  ogniu.  Kiedy sos już lekko odparuje dodajemy posiekane zioła.  Ugotowany i odcedzony makaron dorzucamy do gotującego się sosu.  Gotujemy razem przez 1 - 2 minuty.  Podajemy skropione oliwą i ewentualnie posypane startym parmezanem.

27.04.2013

Kurczask w sosie Jerk

Książkę Jamiego mam już od jakiegoś czasu.  Uwielbiam oglądać zdjęcia, ale przyznam, że nie zrobiłam z niej zbyt dużo.  Może czas to zmienić?  Postanowiłam wypróbować przepis na kurczaka w sosie Jerk.  Ciekawy smak, chociaż kolor sosu był dość dziwny.  Być może dlatego, że zamiast białego octu użyłam czerwonego.




Składniki:
  • 4 piersi kurczaka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżej kolendry

  • 4 dymki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 3 świeże listki laurowe
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziele angielskiego
  • 6 łyżek złotego rumu
  • 6 łyżek białego octu winnego 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 papryczka scotch bonnet (dałam chili)
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte)

Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.  Delikatnie skropić oliwą i doprawić przyprawami.  Tak przygotowane piersi grillujemy na patelni grillowej.
Przygotowujemy sos.   Dymki posiekać.  Papryczkę siekamy i pozbawiamy pestek.  Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy.
Sos przelewamy do naczynia do zapiekania.  Na wierzch kładziemy zgrillowaną pierś z kurczaka. Kurczaka skrapiamy łyżką miodu.  Kładziemy na wierch gałązki tymianku i rozmaryn.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.


26.04.2013

Burgery z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Coraz cieplej, to i obiady mogą być nieco inne niż zwykle.  Tym razem na stole zawitały wege burgery z pomysłu Bei.  Są wspaniałe.  Zajadali je wszyscy, bo powiedziałam im o wszystkich składnikach poza dynią.  Na ich szczęście to była już ostatnia porcja zamrożonej dyni jaką miałam.  Następne dopiero pod koniec sierpnia. Oczywiście, jeżeli ładnie wykiełkują te, które już są siedzą w ziemi. 




Składniki:
  • ok. 100 g orzechów nerkowca
  • 250 g puree z dyni
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1-2 szalotki (ok. 100 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy / oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżki startego świeżego imbiru
  • mały pęczek natki pietruszki (użyłam posiekanej mrożonej)
  • ok. 1,5 łyżki sosu sojowego


Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać.  Szalotkę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać kaszę i pure z dyni.  Wymieszać.  Dodać pozostałe składniki.  Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.  Formować kotleciki i smażyć na złoty kolor  z dwóch stron.  Podawać z dowolną sałatką.  Można też wsadzić taki burger do pity i zabrać jako drugie śniadanie.


24.04.2013

Babeczki czekoladowe z malinami

Powoli wykorzystuję ostatnie zapasy z zamrażalnika.  Myślę, że malin wystarczy mi jeszcze na jedno ciasto.  Tym razem jednak połączenie idealne - maliny i czekolada.  Pomyślałam, że kakao w babeczkach to jednak nie to samo i dodałam roztopioną czekoladę.  Idealne na deser czy drugie śniadanie.




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 80 g oleju
  • 200 ml mleka
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 100 g malin (dałam mrożone)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i studzimy.  Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy w jednej misce.  Jajko, olej i mleko mieszamy w drugiej misce.  Do przestudzonej, ale płynnej czekolady dodajemy odrobinę mieszanki mleczno-jajecznej i mieszamy.  Dolewamy czekoladę do pozostałego mleka i mieszamy.  Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki.  Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy.  Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.




23.04.2013

Bitki wieprzowe

Długo się wahałam, czy pokazywać ten przepis, czy też nie.  Głównie chodziło mi o zdjęcia.  Nie do końca wyszły tak jak planowałam.  Światło nie takie, sos też nie tak.  Po konsultacjach na FB postanowiłam, że jednak przepis się pojawi. 



Składniki
  • ok. 500 g mięsa wieprzowego ( u nas szynka)
  • 1 - 2 cebule
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • koperek
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy na mniej więcej 1 cm plastry.  Rozbijamy tłuczkiem.  Smażymy na oleju na złoty kolor w obu stron.  Zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem.  Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę.  Wkładamy mięso. Wody ma być tyle, aby zakrywała mięso.  Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę.  Wrzucamy do duszącego się mięsa.  Całość lekko doprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę.  Na patelni podgrzewamy olej.  Dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zbrązowieje.  Dodajemy odrobinę wody (tej, w której się dusi mięso).  Mieszamy i dodajemy zasmażkę do mięsa.  Mieszamy i chwilę dalej gotujemy.  Dodajemy śmietanę i posiekany koperek.  Mieszamy.  Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

22.04.2013

Ciasto daktylowe z polewą toffi

Nie pamiętam kiedy wydrukowałam ten przepis.  Nawet nie pamiętałam skąd  (na szczęście znalazłam, od Eweny).  Wiem jednak, że powinnam była je zrobić od razu, jak najszybciej.  Ciasto jest niesamowicie wilgotne i puszyste, pomimo tego, że użyłam mąki razowej.  Smakowało wszystkim, nawet mojemu bardzo negatywnie nastawionemu do tego ciasta mężowi.





Składniki:
Na ciasto:
  • 225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
  • 300 ml wrzącej wody
  • 115 g masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 225 g maki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
 Polewa:
  • 85 g jasnego cukru muscovado
  • 55 g masła
  • 3 łyżki tłustej śmietanki (użyłam 12%, bo nie miałam innej)


Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (wyłożyłam dno i boki).  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy.  Masło i cukier ucieramy, aż stanie się puszyste.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  Następnie dajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.  Mieszamy szpatułką.  Do wody z daktylami dodajemy sodę.  Na koniec wlewamy wodę i daktyle do masy i bardzo dokładnie mieszamy.  Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut.
Składniki na polewę przekładamy do garnuszka.   Roztapiamy na małym ogniu cały czas mieszając.  Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.  Piekarnik przełączamy na opcję grill.  Upieczone ciasto polewamy polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika.  Czekamy, aż polewa zacznie bulgotać i wyłączamy piekarnik.  Czekamy aż polewa ostygnie i stężeje.  Ciasto podajemy po przestudzeniu.
 
 


20.04.2013

Pieczony dorsz z ziemniakami

Moje dzieciaki uwielbiają te ziemniaczki.  Chyba mogłyby je jeść codziennie.  To dla nich zamiennik frytek.  Ponieważ za rybami nie przepadają aż tak bardzo, trzeba połączyć dwa smaki i namówić do zjedzenia rybki wraz z ukochanymi dodatkami.  Zresztą okazało się, że synowi ryba w tej wersji jednak posmakowała.  Nie tylko jemu.




Składniki:
  • 2 płaty dorsza
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska, pieprz, suszona bazylia
  • oliwa lub olej

  • ziemniaki
  • suszony tymianek
  • olej

Wykonanie:
Rybę rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonej) i osuszamy.  Kroimy na porcje.  Sól, pieprz i bazylię ucieramy w moździerzu.  Obtaczamy przyprawami rybę.  Odkładamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części (małe ziemniaki wystarczy pokroić w ósemki, większe na więcej części).  Osuszone przekładamy do miski.  Dodajemy suszony tymianek i odrobinę oleju.  Obtaczamy ziemniaki.  Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 10 minut (w dolnej części piekarnika). 
Rybę przekładamy do brytfanki (użyłam takiej z rusztem na dnie) i delikatnie skrapiamy olejem lub oliwą.  Na wierz każdego kawałka kładziemy gałązkę tymianku.  Kiedy ziemniaki pieką się już przez 10 minut, wkładamy rybę w brytfance na wyższy poziom w piekarniku.  Pieczemy razem przez około 15 - 20 minut.  Na kilka ostatnich minut można włączyć opcję termoobiegu, aby ziemniaki ładnie się zarumieniły.  Podajemy ciepłe z surówką lub sałatką. 


18.04.2013

Zupa ogórkowa

Tak jak napisałam przy okazji publikacji rosołowej, nadrabiam oczywiste zaległości. Tym razem przyszła pora na ogórkową.  To co jeszcze w kolejce?  Pomidorowa? Czy może o czymś jeszcze zapomniałam?




Składniki:
  • 1 udo
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 - 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 5 - 10 ogórków kiszonych (plus ewentualnie woda z kiszenia)
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • koperek do posypania
  • śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia

Wykonanie:
Umyte udo wkładamy do garnka z wodą (ok. 2 - 3 l).  Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny.  Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, pora i selera.   Marchew możemy pokroić w kostkę.  Gotujemy przez około pół godziny.  W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.  Ogórki obieramy (lub nie, jak kto woli) i ścieramy na grubych oczkach na tarce.    W zależności od tego jak kwaśną zupę lubimy regulujemy ilość ogórków.  Dorzucamy do zupy dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą ugotowane.  Możemy dolać też trochę wody z kiszenia.  Zupa będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśna.  Gotujemy przez kilka minut.  Zabielamy śmietaną.  Zupę podajemy posypaną koperkiem.  Można podać też chleb.


17.04.2013

Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą

Pogoda nareszcie wiosenna, ale u nas zupy zawsze cieszą się dużym powodzeniem.  Ta, bardzo szybka, ale niesamowicie smaczna, powstała pod wpływem chwili.  Miała być sama soczewica, ale przypomniałam sobie rozmowy dziewczyn, blogerek, o poprawianiu koloru czerwonej soczewicy.   Okazało się, że nie tylko kolor zyskał, smak również.



Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 3 - 4 marchewki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1,5 - 2 l wody (lub bulionu)


Wykonanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie.  Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicą i zalać gorącą wodą / bulionem.  Po około 10 - 15 minutach dodać pomidory.  Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować.  Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.

16.04.2013

Dietetyczne ciasto czekoladowe

Ten przepis mam wydrukowany od ponad 3 lat, jednak jakoś nie miałam odwagi się z nim zmierzyć.  Być może dlatego, że jedno ciasto wykonane z tej strony mi się nie udało i bałam się, że tu będzie podobnie.  Kiedy jednak Bernardeta pokazała u siebie coś bardzo podobnego, pomyślałam, że spróbuję.   Na szczęście.  Ciasto jak brownie, pomimo ciężkiego wyglądu jest jednak lekkie.  No i spokojnie można je potraktować jako porcję warzyw :)  W oryginalnym przepisie był słodzik, ja jednak wolałam użyć bardziej tradycyjnego słodzika.




Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona (400 g)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • orzechy włoskie (16 połówek)

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Kwadratową formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia.   Wszystkie składniki poza orzechami przekładamy do blendera i miksujemy aż masa będzie gładka.  Wylewamy masę do przygotowanej formy i kładziemy na wierzch połówki orzechów.  Pieczemy przez 25 - 30 minut, do suchego patyczka.  Kroimy na kwadratowe porcje.


15.04.2013

Naleśniki idealne

Chyba nie ma łatwiejszego dania.  Wiem jednak, że zrobienie dobrych naleśników, może okazać się trudne.  Ja bardzo długo smażyłam naleśniki, z których nie byłam zadowolona.  Potem postanowiłam skorzystać z przepisu Ainsley'a  i dokładnie odmierzyłam składniki.  Dopiero wtedy odkryłam, że moje dotychczasowe ciasta naleśnikowe były zbyt gęste.  Od tamtego odkrycia nie odmierzam już dokładnie składników, ale wiem, jak gęste ciasto chcę uzyskać.  Smażąc te naleśniki, które widzicie na zdjęciach, odkryłam, że mój mąż woli jednak grubszą wersję. :)  No cóż.  Człowiek cały czas się uczy.




Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • odrobina oleju do smażenia


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z solą.  Dodajemy połowę mleka, jajko i mieszamy rózgą, aż pozbędziemy się grudek.  Dodajemy pozostałe mleko i olej.  Mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy.  Nalewamy ciasto, tak aby tylko przykrywało dno patelni.  Smażymy z dwóch stron.  Po usmażeniu kilku naleśników najprawdopodobniej trzeba będzie dolać ponownie odrobinę oleju, zależy to od patelni jaką macie.



14.04.2013

Pudding czekoladowy

Zostało mi kilka kromek czekoladowego chleba.  Pomyślałam, że co jak co, ale ten chleb będzie idealny do chlebowego puddingu.  Nie myliłam się.  Nie potrzeba specjalnych dodatków i jest cudnie.  A do tego znowu po domu unosi się ten zapach.




Składniki:
  • około 1/2 chleba czekoladowego
  • garść rodzynek
  • masło
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Chleb kroimy na kromki, a każdą z nich na pół.  Smarujemy obficie z każdej strony masłem.  Formę do zapiekania smarujemy masłem.  Układamy w niej posmarowane kromki chleba tak, aby zachodziły jedna na drugą.  Wsypujemy między chleb rodzynki.  W misce mieszamy mleko z jajkiem i cukrem.  Polewamy przygotowany chleb i odstawiamy na około 15 minut, aby chleb nasiąkł.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Wstawiamy naczynie z chlebem i pieczemy około 30 minut.


13.04.2013

Rosół

Aż dziwne, że przez 4 lata nie pokazałam tutaj przepisów na najbardziej znane polskie zupy.  Nie było rosołu, pomidorowej, ogórkowej.  A przecież jadamy je tak często.  Rosół zazwyczaj przygotowuje mój mąż, chociaż akurat ten ze zdjęcia zrobiłam ja.  Co do innych zup, chyba się poprawię.



Składniki:
  • 1 kurczak
  • ok. 300 g wołowiny
  • kilka marchewek
  • 2 - 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka umyć i podzielić na porcję.  Wołowinę umyć.  Warzywa umyć i obrać.  Cebulę opalić na ogniem (jeśli macie kuchenkę indukcyjną zapraszam tutaj).  Do garnka wlać wodę (około 3 - 4 litry).  Włożyć mięso i zagotować.  Zdjąć szumowiny i zmniejszyć ognień na minimalny.  Po 20-30 minutach dodać przygotowane warzywa, ziele i liść.  Gotować dalej na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny.  Rosół ma tylko lekko pykać, nie powinien się gotować.  Doprawiamy do smaku.  Podajemy z marchewką z rosołu (jeśli lubimy), makaronem, natką pietruszki i koperkiem.



12.04.2013

Łatwe gofry pełnoziarniste

Bardzo łatwe.  Ciasto przygotowuje się jak to na muffinki.  A jakie smaczne.  Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że będą nam tak smakować.  Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam tylko mąki, bo przyznam, że nie wiem jaka jest różnica między white whole wheat flour a whole wheat flour.




Składniki (na 10 sztuk)
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  3 jajka
  • 1 łyżka miodu
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła, roztopionego


Wykonanie:
W dużej misce wymieszać suche składniki.  W drugiej wymieszać wszystkie mokre.  Dodać składniki mokre do suchych i wymieszać.  Mogą pozostać delikatne grudki.  Piec partiami w gofrownicy.
 


11.04.2013

Bardzo zdrowa granola

W sumie, to wszystkie granole są  zdrowe.  A jeśli porównamy je do kupnych mieszanek, czy płatków śniadaniowych, to wygrywają już zupełnie.  Ta jednak jest zdrowsza od innych, bo zawiera popping z amarantusa (Kasiu dzięki za inspirację).   Ponieważ odkryłam ostatnio kilka przepisów na granole, gdzie nie było soku czy puree owocowego, postanowiłam spróbować jaka jest różnica.  Granola jest bardziej sucha, ale naprawdę pyszna.




Składniki (na 2 słoje)
  • 400 g płatków owsianych
  • 70 g płatków migdałowych
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 70 g poppingu z amarantusa
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych fig
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki oleju


Wykonanie:
Wszystkie składniki, poza daktylami i figami mieszamy dokładnie w misce tak, aby miód i olej pokryły wszystkie pozostałe składniki.  Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w 170 stopniach około 30 - 40 minut ( ja piekłam moją granolę na dwa razy.  Wyjęłam z piekarnika po 20 minutach i ponownie wstawiłam na 20 minut po godzinie).  Mieszamy co 10 minut.  Do ciepłej granoli dodajemy pokrojone figi i daktyle, mieszamy i studzimy.  Przekładamy do słoików.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...