Nieco
zmieniłam (a w jednym fragmencie poprawiłam) przepis Nigelli i powstała
taka oto kruszonka. Przepyszna. Samej kruszonki wychodzi z tego
przepisu zdecydowanie za dużo, ale spokojnie można ją zamrozić i użyć
potem do kolejnych porcji.
Składniki:
- 125 g masła
- 60 g płatków owsianych
- 40 g płatków migdałowych (dałam blanszowane migdały)
- 30 g pestek słonecznika
- 140 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g brązowego cukru
- 250 g malin
- 250 g jeżyn
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
- 50 g cukru brązowego
Wykonanie:
Mąkę
i masło wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać 75 g cukru,
płatki owsiane i migdałowe, pestki słonecznika i wymieszać. Owoce
przebrać i wymieszać z 50 g cukru i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do
kokilek i posypać przygotowaną kruszonką. Piec 25 minut w 200
stopniach.