30.03.2013

Mazurek żurawinowy

Kiedy pokazałam te batoniki, kilka osób (w tym ja) powiedziało, że są prawie jak mazurek.  Dlatego postanowiłam wykorzystać resztkę żurawiny i zrobić prawdziwy mazurek.  Lekko kwaskowaty, ale wspaniały.
To już moja ostatnia propozycja przed Świętami.  Chciałabym życzyć Wam rodzinnych, pełnych ciepła Świąt Wielkanocnych.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

  • 80 ml wody
  • 250 g żurawiny (mrożona)
  • 100 g malin (mrożone)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałów

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem.  Dodajemy żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Formę o wymiarach  21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż forma.  Wykładamy tak, aby powstały ranty.  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie wkładamy do garnka żurawinę, maliny, cukier i wodę.  Gotujemy kilka minut, aż żurawiny popękają.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do owoców. Chwilę gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Gotową masę owocową wykładamy na podpieczony spód.  Piec 15 - 20 minut.


27.03.2013

Babki orzechowe

Rok temu kupiłam sobie specjalne foremki zajączkowe.  Nie udało mi się jednak z nich skorzystać, aż do tej pory.  W tym roku odnalazłam je ponownie, a córcia poprosiła, aby upiec coś w nich przed świętami.  Pomyślałam, że przepis na orzechową babkę z kolekcji Pani Domu, będzie w sam raz.  Zrobiłam ciasto z połowy porcji na babkę i upiekłam.  Niestety foremki nie spisały się tak, jak marzyłam.  Jednak babeczki wyszły tak dobre, że po prostu musiałam je Wam tutaj pokazać.




Składniki:
  • 200 g mąki
  • 150 g orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.  Mąkę, proszek do pieczenia, cukry wymieszać.  Dodać posiekane masło, jajka i utrzeć ciasto.  Na koniec dodać orzechy i wymieszać.  Formę z kominkiem  natłuścić i wysypać bułką tartą.  Przełożyć ciasto i piec przez około 45 minut w 180 stopniach.  (Ponieważ używałam małych foremek piekłam tylko 20 minut).



26.03.2013

Drożdżowa babka pomarańczowa

Miałam straszną ochotę na drożdżową babkę.  Przeszukałam ogromną ilość przepisów, łącznie z tymi z początków XX wieku i nic.  Aż przypomniałam sobie o zbiorze przepisów, który dostałam kiedyś od mojej koleżanki.  Był to przepisy z jakiejś angielskiej gazety.  Tam zobaczyłam tę babkę.  Ponieważ w domu była akurat jedna pomarańcza, pomyślałam, że dam jej szansę.  Zrezygnowałam jedynie z polewania babki syropem cukrowym.  Dzięki temu babka nie jest przesłodzona.  Jeśli lubicie nieco słodsze ciasta, możecie dodać więcej cukru.




Składniki:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g drobnego cukru (lub więcej)
  • 7 g drożdży instant
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 3 ubite jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy


Wykonanie:
Natłuścić oraz obsypać delikatnie mąką formę z kominkiem o średnicy 20 cm ( u mnie 24 cm).
Wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże w misce.  Dodać roztopione masło, jajka, skórkę i sok z pomarańczy i wyrobić robotem (lub wymieszać drewnianą łyżką).  Ciasto będzie dość płynne.  Przelać do przygotowanej formy, nakryć i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.  Piec ok. 25 minut.  Odstawić do lekkiego ostygnięcia w formie.  Posypać cukrem lub polać lukrem.

Można upieczoną babkę nasączyć syropem.  Rozpuścić 225 g cukru w 150 ml wody.  Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.  Następnie gotować przez kolejne 3  - 4 minuty bez mieszania, aby powstał syrop.  Zdjąć z ognia i dodać 50 ml rumu.  Babkę podziurkować szpikulcem i nasączyć syropem.  Odstawić do ostygnięcia.



25.03.2013

Barszcz biały na zakwasie

Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach.  Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała.  Jedliśmy ją w Niedzielę Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.




Składniki:
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 - 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
  • sól, pieprz
  • 1 porcja zakwasu na barszcz
  • 2,5 - 3 litry wody
  • ok. 250 ml śmietany
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków.  Wrzucić do garnka z wodą i zagotować.  Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i liść.  Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut.   Kiedy warzywa i kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka.  Dolewamy zakwas, mieszamy  i gotujemy przez chwilę.  W kubku mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną.  Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy.  Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut.  Zupę doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem.   Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).


Wpis sponsorowany

23.03.2013

Jajka faszerowane ze słonecznikiem i orzechami

Pomyślałam sobie, że takie lekko chrupiące jajeczka to jest to.  Można je zrobić z prażonym słonecznikiem, czy orzechami. Smak orzechów i słoneczników broni się sam.  Nie potrzebują żadnych wymyślnych dodatków.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka słonecznika lub orzechów włoskich
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo.  Obieramy i kroimy na pół.  Delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki.
Ziarna słonecznika lub orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni.  Siekamy na drobne kawałki.  Dodajemy do żółtek, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.  Farsz wkładamy do połówek jajek i podajemy.



21.03.2013

Zakwas na biały barszcz - ekspresowy

Na początku mojej przygody z blogowaniem pojawił się już tutaj przepis na zakwas na biały barszcz.  Tym razem wersja ekspresowa, bo z dodatkiem zakwasu.  Dzięki temu zakwas gotowy jest nawet w przeciągu niecałej doby.



Składniki:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 500 ml wody (przefiltrowanej)
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek zielna angielskiego i jałowca
  • 2 - 3 listki laurowe


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy w słoiku litrowym.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na dobę.


20.03.2013

Sernik waniliowy

Kilka lat temu, przed Wielkanocą, przyśnił mi się sernik z ziarenkami wanilii.  Nie piekłam wcześniej serników, ale postanowiłam wtedy spróbować.  Niestety była to zupełna porażka.  Porażka tak duża, że przez długo czas nie piekłam serników.  Na szczęście po jakimś czasie odważyłam się upiec sernik.  Tym razem się udał.  Dlatego teraz przed świętami postanowiłam spełnić moje marzenie o waniliowym serniku.






Składniki:


Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Twaróg zmielić.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Twaróg zmiksować przez chwilę z kremówką, dodając jajka.  Dodać pozostałe składniki (laskę wanilii przeciąć na pół i wyjąć ziarenka, które dodajemy do masy).  Nie miksujemy masy zbyt długo, a tylko do połączenia składników.  Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez około godzinę.  Sernik można przykryć folią aluminiową, aby nie zezłocił się zbytnio.  Ze względu na dodatek cukru waniliowego z kardamonem, nie uzyskamy śnieżnobiałego koloru.  Za to zyskamy na smaku.
Upieczony sernik studzimy w formie przez kilka godzin.


Wpis sponsorowany


19.03.2013

Mazurek jak szarlotka

 Pisałam już tutaj nie raz, że szarlotka to u mnie w domu ciasto numer jeden.  Postanowiłam przygotować szarlotkę w postaci mazurka.  Bardzo nam posmakowało.




Składniki (na formę 21x25 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

  • 5 jabłek
  • 25 g cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałów


Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem.  Dodajemy żółtko, śmietanę, cukier i zagniatamy jak najszybciej ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.   Ciasto wygniatamy na blasze tak, aby powstały ranty.   Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W czasie, kiedy ciasto się podpieka obieramy i kroimy jabłka.  Podsmażamy je z cukrem w garnku lub na patelni.  Wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ranty będą lekko złociste.


17.03.2013

Sok z natki pietruszki

Pinkcake pokazała go 2 dni temu, na początek akcji Zielono Mi.  Bardzo zaciekawił mnie smak, ale mam za daleko do Gosi, aby skraść jej łyczek tego zielonego napoju.  Gosia jednak przekonywała, że powinno mi posmakować.  Miała rację.  Tak dobrego soku nie piłam dawno.  Dałam też do spróbowania dzieciom.  Synowi posmakował, a córcia się nie odważyła.  Stwierdziła, że nie podoba jej się zapach.  Trochę to dziwne, bo natkę w zupie uwielbia.




Składniki:
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego (lub miodu)
  • 1 szklanka wody

Wykonanie:
Natkę umyć i oderwać same listki, bez twardych łodyg.  Listki i pozostałe składniki dokładnie zmiksować i podawać od razu. 


16.03.2013

Jajka faszerowane szprotkami

Powoli zaczną się tutaj pojawiać propozycje na Wielkanoc.  Faszerowane jajka to u nas mus na świątecznym stole.  Zawsze pojawiają się te z pieczarkami, ale są też nieco odmienne wersje. Dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna.  Jako nadzienia użyłam wędzonych szprotek.  Przyznam, że smakowało fantastycznie.  Oczywiście, jeżeli lubicie wędzoną rybę.  Jak dla mnie to bardzo ciekawa odmiana na świąteczny stół.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 4 - 6 szprotek wędzonych w oleju
  • ok. 1 - 2 łyżeczek majonezu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo.  Obieramy i kroimy na pół.*  Delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy je do miseczki.  Dodajemy do żółtek szprotki i rozgniatamy wszystko widelcem.  Dodajemy przyprawę do ryb Kamis, majonez i mieszamy.  Przygotowaną masą nadziewamy jajka. 

* Zazwyczaj kroję jajka wzdłuż.  Tym razem chciałam użyć kieliszków do jajek widocznych na zdjęciach, dlatego przekroiłam jajka w poprzek.


Wpis sponsorowany

15.03.2013

Tarta szpinakowa z kozim serem

To połączenie to dla mnie smaki Londynu.  Smaki które kojarzą mi się z moją przyjaciółką, która robi genialną focaccię czy pizzę z kozim serem i szpinakiem.  Podczas ostatniego pobytu tam, kupiłam sobie marcowe wydanie GoodFood.  Ku mojemu zaskoczeniu był tam przepis na tę tartę (lekko go zmodyfikowałam).  Czy to nie jest cudowny zbieg okoliczności?  A kolor to kolejny "zbieg okoliczności".  Oczywiście przepis wędruje do Zielono mi. 




Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 g szpinaku (dałam mrożony ze śmietaną)
  • 2 jajka
  • 125 g koziego sera
  • 1/4 gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Ciasto wyłożyć na papierze na blachę.  Lekko naciąć nożem brzegu ciasta, mniej więcej 1 cm od brzegu, tak aby go nie przeciąć.  Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
W międzyczasie szpinak przełożyć na patelnię i rozmrozić.  Dodać w międzyczasie 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz zetrzeć gałkę.  Kiedy szpinak się rozmrozi wymieszać go z rozkłóconymi jajkami. Doprawić do smaku.
Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika.  Wcisnąć środek a następnie wyłożyć na niego przygotowany farsz.  Na farsz rozłożyć kawałki sera.  Piec kolejnych 15 minut, aż farsz się zetnie.


14.03.2013

Klopsiki w sosie pomidoowym

Sama nie wiem dlaczego takie klopsiki jeszcze się u nas nie pojawiły.  W końcu lubimy absolutnie wszystko z tego dania: sos pomidorowy, makaron i klopsiki.  Wyszły tak dobre, że będą pojawiały się często.  Ilość, która tutaj podaję starczy na 2 - 3 obiady dla czteroosobowej rodziny.




Składniki:
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • olej

Sos:
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • woda
  • 1 - 2  łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej


Wykonanie:
Mięso zmielić.  Wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno cebulą, ziołami.  Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Dodać bułkę tartą. Wymieszać i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
W dużym garnku  zeszklić cebulę na oleju.  Następnie dodać przecier pomidorowy i wodę (tak aby sos przykrywał klopsiki).  Doprawić do smaku i gotować na niewielkim ogniu.
Klopsiki obsmażyć na oleju z każdej strony, na złoty kolor.  Przesmażone klopsiki przełożyć do gotującego się sosu, przykryć i gotować przez około 30 - 40  minut.  


13.03.2013

Tarta bananowa

Po ostatnich zakupach w domu znalazło się kilka kilogramów bananów.  Oczywiście część zjedzą dzieci, ale przy takiej ilości chyba nie da się poradzić bez dodatkowych przepisów.  Nie chciałam piec kolejnego chlebka, czy muffinek.  Szukałam czegoś zupełnie innego i znalazłam ten przepis.  Z tartą jest jeden problem.  Musi dobrze zastygnąć, aby nie była zbyt płynna.   Niestety podczas zastygania banany zmieniają kolor, nie muszę mówić na jaki.  W przepisie nie było mowy o skropieniu ich sokiem z cytryny, co mogłoby uratować sytuację.




Składniki:
Spód
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g bananów
  • 60 g masła

Nadzienie:
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 55 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 - 5 bananów (połowa rozgniecionych, połowa pokrojonych)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Przygotować formę do tarty o średnicy 23 cm.
Rozdrobnić blenderem płatki owsiane.  Wymieszać ja z mąką i cukrem.  Dodać miękkie masło i zagnieść ciasto.  Dodać rozgniecione banany.  Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy.  Piec przez 15 minut i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie.  W garnku wymieszać mąkę, cukier i sól.  Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając.  Gotować na średnik ogniu, przez 2 minuty od momentu zagotowania.  Cały czas mieszać.  Zdjąć z ognia.  Żółtka lekko ubić w misce.  Dodać do nich odrobinę zagotowanej masy mlecznej i natychmiast wlać całość do masy mlecznej.  Gotować mieszając, przez kolejne 2 minuty.  Zdjąć z ognia, dodać masło, wanilię i banany.  Wymieszać aż całość się połączy. 
Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki bananów.  Wylać na nie przygotowaną masę.  Piec około 15 minut.  Ostudzić, a następnie wstawić na minimum godzinę do lodówki.


12.03.2013

Chleb na zakwasie - Vermont Sourdough

Przegapiłam go w książce Hamelmana.  Kiedy jednak Ptasia zadała pytanie na jego temat, pomyślałam, że spróbuję.  Jest zupełnie inny niż pozostałe chleby mistrza (przynajmniej te, które piekłam).  Córcia powiedziała, że woli te poprzednie (ja zresztą też).  Syn natomiast poprosił, abym tylko ten piekła dla niego.




Składniki:
Na zaczyn:
  • 135 g mąki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 2 łyżki zakwasu dokarmionego około 12 godzin wcześniej



Ciasto właściwe:
  • 690 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 425 g wody
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn (minus 2 łyżki)

Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć miskę (ja moją wkładam do worka foliowego) i odstawić na 12 - 16 godzin.
Wszystkie składniki ciasta właściwego wraz z zaczynem, ale bez soli, włożyć do miski.  Wyrobić  robotem na najniższych obrotach do połączenia składników.  W razie potrzeby dodać wody lub mąki.  Przykryć miskę i odstawić na 20 - 60 minut do autolizy.  Następnie posypać solą i wyrabiać ciasto przez 1,5 - 2 minuty na drugiej prędkości.  Przykryć i odstawić na 2,5 godziny.  W połowie czasu ciasto chwilę wyrobić (ręcznie).
Podzielić na 2 części i z każdej uformować bochenek.  Odstawić pod przykryciem na kolejne 2,5 godziny ( u mniej trwało to krócej).  Piec w 230 stopniach przez 40 - 45 minut.  (polecam sprawdzić po 30 minutach, ewentualnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.  Pierwszy bochenek pieczony według przepisu przypalił się odrobinę).



11.03.2013

Kruszonka jabłkowo-bananowa

Dawno nie robiłam kruszonki.  Na przyjście mojej koleżanki postanowiłam przygotować wersję z bananami.  Najbardziej posmakowała mojemu mężowi, jak dla mnie i mojej koleżanki odrobinkę za słodkie.
Przepis na kruszonkę w oparciu o marcowy numer Delicious, spód owocowy jest ode mnie.






Składniki:
  • 500 g bananów (3 - 4 duże)
  • 500 g jabłek
  • 100 g malin (dałam mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g płatków owsianych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • garść orzechów włoskich posiekanych


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Przygotować naczynie żaroodporne. 
Mąkę wsypać do miski.  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka.  Dodać płatki owsiane, cukier i posiekane orzechy.  Wymieszać.
Jabłka i banany pokroić i włożyć na naczynia.  Dodać maliny.  Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.  Owoce posypać przygotowaną kruszonką.  Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż kruszonka będzie lekko brązowa.


10.03.2013

Makaron ze skwarkami

Kiedy pokazałam to zdjęcie na FP, rozgorzała dyskusja na temat tego dania.  Ciekawa jestem czy jadacie jeszcze takie obiady.  Jeżeli tak, to w takiej wersji jak my, czy może w wersji na słodko?



Składniki:
  • makaron
  • twaróg
  • słonina
  • sól


Wykonanie:
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na średnim ogniu.  Makaron gotujemy.  Ugotowany przekładamy do miski, dodajemy pokruszony twaróg i polewamy wytopioną słoniną.  Solimy do smaku.


9.03.2013

Batoniki żurawinowe

Lubicie domowe batony?  Ja bardzo, szczególnie te w wersji owocowej.  A z kwaskowatą żurawiną są doskonałe.  Robiłam już kiedyś podobne, więc wiedziałam, że i ten przepis nam posmakuje.




Składniki:
  • 170 g masła (miękkiego)
  • 350 g mąki (zwykła lub pełnoziarnista)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110 + 150 g cukry trzcinowego
  • skórka z 1 limonki
  • 350 g żurawiny (u mnie mrożona)
  • 80 ml wody
  • cukier puder

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę, 110 g cukru, sól, skórkę z połowy limonki i masło wyrobić rękami (lub w blenderze), aż masa zacznie się sklejać.  Wyłożyć ciastem spód przygotowanej formy i dobrze ugnieść.  Piec przez około 25 minut, aż ciasto zacznie lekko odchodzić od brzegów formy.
W międzyczasie przygotować masę owocową.  Żurawiny, 150 g cukru, pozostałą skórkę z limonki i wodę włożyć do garnka.  Gotować na średnim ogniu przez około 8 minut (mieszając od czasu do czasu), aż żurawina popęka i masa zgęstnieje. 
Wylać masę żurawinową na podpieczony spód, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika.  Piec przez 25 minut. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.  Wystudzić w formie.  Wyjąć z formy (przy pomocy papieru do pieczenia) i pokroić na kwadraty.  Ponownie posypać cukrem pudrem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...