17.05.2016

Pasta z soczewicy

Miałam w domu kilka puszek soczewicy.  Nie miałam zielonego pojęcia co z niej przygotować.  Na szczęście odkryłam cudowny przepis u Gruszki. Coś pomiędzy hummusem, a pasztetem.  Zrobiłam już kilka razy.  Raz w wersji z czosnkiem (bardziej przypomina hummus, ale nie nadaje się na śniadanie przed pracą), potem w wersji bez czosnku (bardziej jak pasztet, spokojnie można zjadać na śniadanie).  Spróbujcie, a nie będziecie się mogli oprzeć.





12.05.2016

Masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, mogłabym je wyjadać łyżkami.   Tylko rozsądek mnie przed tym powstrzymuje (zazwyczaj).  Te sklepowe niestety nie zawsze mają idealny skład.  A to cukier, a to tłuszcz utwardzony.  Na szczęście zrobienie domowego masła jest banalnie łatwe i nie potrzeba specjalnego sprzętu.  Ja robię je zwykłym ręcznym blenderem o mocy 600 W.  Jeden składnik i gotowe.  No może jeszcze szczypta soli.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...