Parę lat temu piekłam głównie chleby żytnie, jednak od prawie dwóch lat piekę tylko orkiszowy. Kiedy w zaproszeniu do marcowej piekarni zobaczyłam przepis na chleb żytni postanowiłam, że go upiekę. Przygotowanie chleba wymaga czasu. Zakwas karmiłam w piątek wieczorem, a chleb wyciągnęłam z piekarnika w niedzielne południe. Warto jednak go zaplanować, bo chleb wynagrodzi Wam ten czas. Dodam, że samo pieczenie, wyrabianie i mieszanie nie jest czasochłonne. Po prostu trzeba czekać, długo czekać na przepyszną nagrodę.
13.03.2017
Chleb żytni z ziarnami
4.03.2017
Chlebek bananowy
Dwa tygodnie temu gościliśmy u nas Olę i Janka z 2smaki. Na ich przyjazd postanowiłam upiec bananową wersję ciasta farmera. Okazało się, że to dobry pomysł, bo ciasto podobno bardzo smakowało. No chyba, że mówili tak przez grzeczność ;)
Subskrybuj:
Posty (Atom)