Kolejne danie z "Melas in minutes" Harriott'a. Niestety jak się okazało wykonanie akurat tego dania zajmuje jednak trochę więcej. Pieczenie piersi kurczaka trwa dłużej, a przynajmniej u mnie trwało, niż zapowiada Ainsley. Poza tym obiad niesamowity. U nas każdy znalazł coś dla siebie. Synio była zachwycony ziemniakami, od razu rozpoznał posmak miodu, oraz sosem (wyszedł mi trochę za gęsty), małżonkowi smakowała pierś, a córcia krzyczała "Jedzcie brokuły, są zdrowe".
Ainsley podanie obiad z kiełbasą owiniętą w bekon, ja jednka z tego zrezygnowałam.
Składniki (na 2 porcje):
- 4 x 100 g ziemniaki, każdy przekrojony na pół
- 2 x 100 g piersi z kurczaka
- duży kawałek masła
- 2 plasterki bekonu (nie dałam)
- 4 cienkie kiełbaski
- 1 mała cebula, posiekana
- 150 ml mleka
- 40 g bułki tartej (według mnie trochę mniej)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, pokrojony
- 200 g różyczek brokułów
- sól, pieprz
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Ugotować ziemniaki w dużym garnku, w osolonej wodzie przez około 10-15 minut, aż będą lekko miękkie. W międzyczasie ułożyć pierś z kurczaka w brytfance, doprawić do smaku i położyć na nią kawałki masła (ja skropiłam oliwą z oliwek). Piec w piekarniku przez 25 minut, aż się zezłoći i upiecze (u mnie trwało to nieco dłużej, a pierś się i tak nie zezłociła, być może przez tę oliwę). Kawałki bekonu przeciąć na pół, wzdłuż. Owinąć każdą kiełbaskę połową bekonu i dodać do brytfanki z kurczakiem.
Podgrzać pozostałe masło w garnuszku i podsmażyć cebulę przez 3-4 minuty aż zmięknie. Następnie dolać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień, wrzucić bułkę tartą i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku.
Odsączyć ziemniaki i ponownie wrzucić do garnka. Wymieszać z miodem i 1 łyżką oliwy. Ułożyć wokół kurczaka w brytfance. Wsadzić do piekarnika na 8-10 minut az się zezłocą. Podgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na nim czosnek i brokuły przez 2 minuty. Dodać odrobinę wody i gotować przez kolejne 2 minuty aż zmiękną. Doprawić do smaku.
Kurczaka ułożyć na talerzy razem z zmieniakami, kiełbaskami, brokułami i sosem.