31.12.2014

Eggnog

Od dawna miałam ochotę spróbować Eggnog.  Tak naprawdę to czułam, że powinnam.  W końcu wykształcenie do czegoś zobowiązuje, prawda?  A Eggnog to bardzo znany amerykański świąteczny drink.  Na zrobienie wersji od Chilliibite namówiła mnie Asia (Strega).  Ja natomiast namówiłam Edytkę, żeby zrobiła drink ze mną.  Tym bardziej, że i tak miała go w planach.  Zrobiłam z połowy porcji, żeby wypróbować czy lubię się z takimi napojami.  Lubię, zdecydowanie.
 
Ponieważ to ostatni wpis w tym roku, chciałabym wszystkim czytelnikom życzyć udanego wieczoru, a w przyszłym roku oddechu.
 
 
 
Składniki (na około 650 ml bazy):
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 55 g cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 375 g mleka
  • 125 g śmietanki kremówki 30-36%
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
 
 
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę.  Ustawić na nim dużą, metalową miskę.  Do miski wbić  jajka, żółtko, dodać cukier, sól i wanilię. Ucierać masę przez około 5 - 8 minut, aż masa osiągnie temperaturę 70 - 80 C i będzie delikatna i puszysta.  Cały czas ucierać i dodać mleko i śmietankę.  Ucierać jeszcze przez chwilę.  Dodać startą gałkę i cynamon.  Wymieszać.  Przelać do butli i odstawić do schłodzenia.
 
Do gotowej, zimnej bazy mleczno-jajecznej dodać alkohol - na 1 litr bazy ok 250 ml (w zależności od gustu i dodawanego alkoholu). Można dodać rum, brandy, whiskey.
 
 

30.12.2014

Piňa Colada (Pina Colada)

Od jakiegoś czasu planowałam już zrobienie Pina Colady, a Sylwester to doskonała okazja na przygotowanie jednego z ulubionych drinków.  Można ją przygotować na kilka sposobów.  Na pewno potrzebujecie rumu i mleczka kokosowego.  W różnych wersjach widziałam sok ananasowy lub sam ananas. Ja użyłam świeżego ananasa, a raczej rozmrożonego świeżego.



Składniki:
  • 50 ml Malibu (lub innego rumu)
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • kilka plastrów ananasa
  • lód


Wykonanie:
Ananasa miksujemy dodając Malibu i mleczko kokosowe.  Przelewamy do szklanki wypełnionej w połowie lodem.  Dekorujemy kawałkiem ananasa, podajemy ze słomką.


29.12.2014

Szynka z indyka z szynkowara

Kolejna wędlina z szynkowara.  Tym razem postanowiłam przygotować mięso drobiowe i w większych kawałkach.  Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do szynkowaru.  Bałam się, że żelatyny jest trochę za dużo, ale chyba ta ilość jest jednak konieczna aby wędlina się nie rozpadała.  Być może można ją zmniejszyć odrobinę.  Muszę to wypróbować następnym razem.



Składniki:
  • 530 g udźca z indyka (bez kości i skóry)
  • 300 g piersi z indyka
  • 14 g soli peklowej
  • 46 g żelatyny spożywczej
  • 10 g przypraw (dałam przyprawę Rozkoszna - czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego)


Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki i każdy kawałek ponacinać.  Wymieszać z pozostałymi składnikami.  Wkładać do szynkowara dokładnie dociskając.  Zamknąć szynkowar, docisnąć klamrę i wstawić do lodówki na 24 h.  Garnek wyłożyć ściereczką.  Wstawić szynkowar i wlać wodę na wysokość  1 - 1,5 cm poniżej krawędzi szynkowara.  Doprowadzić wodę do temperatury około 90 stopni i gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 h, aż mięso osiągnie temperaturę 71 stopni.  Wyjąć szynkowar z wody odstawić do ostudzenia na około 10 godzin (na noc).  Szynkowar wstawić na chwilę do wrzątku, lub polewać odwrócony do góry dnem wrzątkiem a następnie wyjąć wędlinę. 

27.12.2014

Sernik czekoladowo - pomarańczowy

Jeżeli na kilka dni przed świętami podczas sprzątania lodówki znajdujesz dwie kostki sera, który już prawie się przeterminował, nie masz wyjścia.  Robisz sernik.   W malutkiej formie, bo ile sernika można przygotować z 400 g sera?  Tym bardziej, że jest późno w nocy,a ty nie masz ani kremówki, ani mascarpone.  Dobrze, że jest resztka gorzkiej czekolady i pomarańcze.



Składniki:
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Twaróg zmielić dwukrotnie.  Czekoladę rozpuścić i ostudzić.  Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Zmielony twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką pomarańczy.  Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na około 40 minut.  Studzić w uchylonym piekarniku. 


24.12.2014

Wesołych Świąt

Pomódlmy się w Noc Betlejemską,
w Noc Szczęśliwego Rozwiązania,
by wszystko się nam rozplatało,
węzły, konflikty, powikłania.

Oby się wszystkie trudne sprawy
porozkręcały jak supełki,
własne ambicje i urazy
zaczęły śmieszyć jak kukiełki.

Oby w nas paskudne jędze
pozamieniały się w owieczki,
a w oczach mądre łzy stanęły
jak na choince barwnej świeczki.

Niech anioł podrze każdy dramat
aż do rozdziału ostatniego,
i niech nastraszy każdy smutek,
tak jak goryla niemądrego.

Aby się wszystko uprościło -
było zwyczajne - proste sobie-
by szpak pstrokaty, zagrypiony,
fikał koziołki nam na grobie.

Aby wątpiący się rozpłakał
na cud czekając w swej kolejce,
a Matka Boska - cichych, ufnych -
na zawsze wzięła w swoje ręce.
 
ks. Jan Twardowski


22.12.2014

Muffiny marcepanowe

Muffiny idealne na święta.   Z dodatkiem marcepana i przyprawy do piernika.  Do tego jeszcze żurawina.  Czy może być coś bardziej świątecznego?  Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta.



Składniki (na 12 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 90 g oleju
  • 200 ml mleka
  • 100 g marcepanu
  • 80 g suszonej żurawiny


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.  Formę wyłożyć papilotkami.  Mąkę, cukier, proszek i przyprawę wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać olej, mleko i jajka.  Wlać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia.  Dodać żurawinę i rozdrobniony marcepan (robiłam to palcami).  Wymieszać.  Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek.  Wstawić do piekarnika na około 20 - 25 minut (do suchego patyczka)


21.12.2014

Wigilijne śledzie ze śliwkami

Lubię śledzie o lekkim słodkawym posmaku, takie jak te po kaszubsku czy z suszonymi pomidorami.  Kiedy więc zobaczyłam przepis na śledzie ze śliwkami, postanowiłam spróbować.  Teraz wiem, że wersja ze śliwkami to też moje smaki.  Zdecydowanie.



Składniki:
  • 5  matjasów 
  • 100 g rodzynek irańskich
  •  20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • olej (ok 1/2 szklanki)
  • sól, pieprz cytrynowy
  • ½ łyżeczki cukru


Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Wyjąc i osuszyć.  Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.   Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku).  Wystudzić.  Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie.  Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.


20.12.2014

Pierożki z grzybami i kapustą

Ten przepis mam zapisany na blogu od grudnia 2010 roku.  Wpisałam go sobie od razu jako notkę, żeby na pewno je zrobić.  Szczerze mówiąc nie pamiętam już nawet skąd przepis pochodzi.  Podejrzewam, że z jakiejś gazety, ale czy na pewno? Co roku, w okolicach Bożego Narodzenia obiecuję sobie, że tym razem je zrobię.    Tym razem nareszcie mi się udało.  Okazało się, że pierożki są bardzo smaczne.  Musiałam dodać więcej płynów niż w oryginalnym przepisie.  Trochę się obawiałam, czy ciasto wyjdzie dobre, ale  po wyrastaniu stało się miękkie i pulchne.  Z podanej porcji wyszło mi około 25 sporych pierogów, plus zostało mi ciasta na jedną bułeczkę (swoją drogą też smaczną).  Polecam jako alternatywę do uszek.




Składniki:
  • 500 g mąki
  • 100 g suszonych borowików lub 250 g pieczarek
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 170 ml mleka
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 jajka
  • bułka tarta (2 -3 łyżki)
  • ziarnka kminku (opcjonalnie)



Wykonanie:
Mąkę przesiać.  Namoczone na noc grzyby ugotować w tej samej wodzie, ostudzić i posiekać.  Jeżeli używamy pieczarek nie moczymy ich, tylko kroimy i podduszamy z cebulą. Drożdże wymieszać z cukrem i 50 ml mleka.  Odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z mąką, dodać śmietaną, resztę mleka (stopniowo podczas mieszania), żółtko, sól i zagnieć ciasto.  Przykryć i odstawić na 30 minut.  Kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości aż woda się wygotuje (ja gotowałam moją w szybkowarze, a potem odsączyłam wodę i wydusiłam ją dokładnie z kapusty).  Dodać grzyby i  pokrojoną i podsmażoną na maśle cebulę, zmielić lub bardzo drobno posiekać farsz.  Przyprawić go do smaku solą, pieprzem i gałką.  Wbić 1 jajko i dodać tyle tartej bułki aby masa była gęsta (u mnie 2 - 3 łyżki).  Ciasto rozwałkować.  Filiżanką wycinać kółka.  Na środku każdego kółka układać porcję farszu i skleić brzegi.  Posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec 25 minut w 180 stopniach.


19.12.2014

Ryba po grecku

Znana chyba wszystkim ryba po grecku.  U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt.  Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno.  Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację.



Składniki:
  • 800 g dorsza lub morszczuka
  • 500 g marchewki
  • 2 - 3 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego
  • mąka
  • olej


Wykonanie:
Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące.  Smażyć na oleju.  Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić w piórka.   W garnku podgrzać olej.  Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa.  Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans.  Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje.  W naczyniu wykładać na przemian podduszone warzywa i rybę. 


18.12.2014

Śledzie w śmietanie

Śledzie jak wiadomo muszą pojawić się na Wigilijnym stole.  Moje ulubione to te po kaszubsku, oraz z burakami.  W tym roku jednak pojawią się też takie, w śmietanie.  Skorzystałam z pomysłu Lo na zasypanie cebuli cukrem.  Tak zmiękczona cebula okazała się rewelacyjnym dodatkiem.  Polecam z całego serca.




Składniki:
  • 3 płaty matjasów (z zalewy solnej)
  • 1 cebula cukrowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g śmietany 18 %
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:
 Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki i zasypać cukrem.  Odstawić na minimum kwadrans, żeby puściła sok.  W międzyczasie wymieszać śmietanę  z majonezem.  Dodać odciśniętą cebulę i doprawić pieprzem.  Wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.


17.12.2014

Keks czekoladowy

Ten keks to specjalność mojej szwagierki.  Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny.  Do tego banalny w przygotowaniu.  Spokojnie można obejść się bez robota.  U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy.  Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie.  Podaję dwie wersje.



Składniki (24 cm / 18 cm):
  • 350 g / 175 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 420 g / 110 g rodzynek
  • 175 g  / 90 g miękkiego masła
  • 175 g / 85 g  cukru  trzcinowego
  • 175 ml  / 85 ml miodu
  • 125 ml  / 65 ml likieru czekoladowego lub kawowego
  • sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego
  • 150 g / 75 g mąki
  • 75 g / 40 g mielonych migdałów
  • 1/2  / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 / 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka / 1 jajko


Wykonanie:
W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.  Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez 1 3/4-  2 godzin w formie 24 cm lub około 90 minut w formie 18 cm.


16.12.2014

Likier czekoladowy

Likier, który jest banalny w przygotowaniu, a do tego można go pić niemalże natychmiast po przygotowaniu.  Zrobiłam go, ponieważ potrzebowałam odrobiny likieru do ciasta.  Okazało się, że jest tak dobry, że wykorzystam go nie tylko do wypieków, ale i jako samodzielny trunek.  Przepis powstał na podstawie przepisu Agnieszki.  Ponieważ akurat nie miałam w domu mleka skondensowanego, użyłam zwykłego (znalazłam przepisy na likier czekoladowy z takim mlekiem właśnie).  Polecam też tako wspaniały prezent gwiazdkowy.



Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml mleka (2 lub 3,2 %)
  • 200 ml wódki
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki)


Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki.  Wrzucić do garnka i zalać mlekiem.  Podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając.  Dodać cukier puder i podgrzewać, aż całość ładnie się połączy.  Dodać przyprawę i wymieszać.  Odstawić do przestudzenia.  Do zimnego mleka czekoladowego dolać wódkę i wymieszać całość.  Przelać do butelek.  Przechowywać w lodówce.


13.12.2014

Łazanki z kapustą

Ostatnio miałam straszną ochotę na łazanki z kapustą.  Zrobiłam taką porcję, że nareszcie się nimi najadłam.  Moja wersja była z pieczarkami, ale spokojnie na święta można przygotować wersję z grzybami suszonymi.  Łazanki spokojnie mogą postać 2 - 3 dni i mam wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej.



Składniki:
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 250 g łazanek
  • 1 - 2 cebule
  • 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 5 - 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 - 8 ziaren owocu jałowca
  • 3 - 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej


Wykonanie:
Kapustę dobrze opłukać i wycisnąć.  Drobno pokroić.  Włożyć do garnka i podlać wodą, dodać liść i postawić na ogniu.  Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu.  Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Cebulę drobno posiekać.  Pieczarki pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki.  Odstawić na bok.  Łazanki ugotować w osolonej wodzie.
Kiedy kapusta jest już gotowa dodać podduszone pieczarki z cebulą.  Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.  Gotować bez przykrycia  jeszcze razem przez chwilę, aby smaki się połączyły.  Dodać ugotowane łazanki i wymieszać całość. 

* suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować.


12.12.2014

Domki piernikowe na kubek

W tym roku bawiłyśmy się z córką w architektów. Po przejściach z dużym domkiem, postanowiłam, że zrobimy kilka małych.  Takich w sam raz na kubek z kawą czy gorącą czekoladą.  Tak jak podejrzewałam, są dużo łatwiejsze w sklejaniu.  My używałyśmy tego samego karmelu, co w przypadku dużego domku.   Użyłam też ciasta z tego samego przepisu.    Żałuję tylko, że dekorowałyśmy już sklejone domki.  Tym bardziej, że przygotowałam nieco za rzadki lukier.  Najważniejsze, że córcia zadowolona z efektu i świetnie bawiła się przy sklejaniu (sama skleiła jeden domek pod moim nadzorem) i dekorowaniu (to dla niej już nie pierwszyzna).  Skorzystałam z tego szablonu na domki, w wersji z większym wycięciem.   Wycinanie domków jest dość czasochłonne, ale zaoszczędzicie potem czasu podczas klejenia.  Może ktoś z Was widział gdzieś w polskich sklepach foremki do takich mini domków?  Bo ja jestem chętna.



11.12.2014

Tort chałwowy

To tort, który zrobiłam na urodziny mojego męża.  Ponieważ jest wielbicielem chałwy, postanowiłam, że tort będzie bardzo, ale to bardzo chałwowy.  Okazało się, że wyszło doskonale.  Tort pomimo tego, że jest w nim pół kilograma chałwy, nie jest słodki ponieważ nie dodałam do niego cukru, poza tym co  w biszkopcie.  Tort nasączyłam herbatą wymieszaną z Malibu.  Zapewniam Was, e jest warty każdej kalorii, którą w sobie ma.  A troszkę ich tam jest.


 
Składniki:

  • biszkopt (z tego przepisu)
  • 500 g chałwy waniliowej
  • 500 g mascarpone
  • 400 g śmietany kremówki
  • 30 g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.  Mascarpone wymieszać z rozdrobioną chałwą i dodać do kremówki.  Chwilę razem ubijać tak, aby masa się połączyła w całość.   Upieczony, ostudzony biszkopt podzielić na 3 placki.  Pierwszy nasączyć i wyłożyć część masy.  Położyć drugi  blat, nasączyć i położyć masę.  Na wierzch położyć ostatni blat i też nasączyć.  Nałożyć pozostałą masę na wierzch i boki tortu.
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni, aż będą lekko brązowe.  Posypać brzegi i wierzch tortu.  Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

10.12.2014

Krajanka piernikowa z marcepanem

Kolejny przepis Bajaderki, po paście migdałowej.  Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić.  Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe.  A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość.  Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała.




Składniki:

Ciasto:

  • 3 1/3 szklanki maki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
Warstwa marcepanowa:
  • 225g pasty migdałowej (tej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

  • powidła śliwkowe


Lukier alkoholowy:
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki brandy (w oryginale koniak)




Wykonanie:

Formę 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Pastę marcepanową wymieszać z cukrem.  Dodać pozostałe składniki masy i utrzeć całość.
Przesiać mąkę, sodę, dodać orzechy i skórkę.  Miód, masło i cukier podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.  Kiedy wszystko się połączy dodać przyprawy i wymieszać.  Dodawać powoli mieszankę mąki i orzechów mieszając.  Kiedy całość zacznie odchodzić od ścianek rondla zdjąć z ognia i przestudzić.  Do chłodnej masy dodać jajko i ponownie wymieszać.
Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wymiary blaszki.  Jedną część wyłożyć na spód blachy.  Rozsmarować masę marcepanową zostawiają przynajmniej  1 cm brzeg.  Na masę posmarować powidła (około pół słoiczka).  Na wierzch wyłożyć drygi kawałek ciasta i dokładnie zlepić brzegi.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. 
Gotową krajankę wyjąć z piekarnika.  Ciepłe ciasto posmarować lukrem i odstawić na kilkanaście godzin.  Następnego dnia pokroić na kawałki..  Schować do puszki, przekładają poszczególne warstwy papierem do pieczenia.  Krajanka powinna stać minimum 1 tydzień.

9.12.2014

Kawa marcepanowa

Kawa idealna na święta czy na zimowy czas.  Myślę, że posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marcepanem.  Dodatek przypraw korzennych tylko wzmacnia świąteczny klimat.  Przygotujcie koniecznie.  Przepis podejrzałam na blogu I love latte i odrobinę go zmodyfikowałam.


 
Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 50 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 50 g pasty marcepanowej (tej)
  • płatki migdałowe
  • przyprawa korzenna



Wykonanie:
Zaparzyć kawę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.  Mleko podgrzać z marcepanem i przyprawą korzenną cały czas mieszając.  Gorące mleko przelać do kubka, dolać kawę.  Posypać uprażonymi płatkami i posypać przyprawą korzenną.

8.12.2014

Chatka z piernika - kilka wskazówek odnośnie składania

Oj namęczyłam się z tą chatką.  Zapewne gdyby nie rada Bernadety, chatka pozostałaby w częściach.   Na szczęście szpilki uratowały sytuację. Chatka nie jest może najpiękniejsza, ale nie jestem mistrzynią w zdobieniu pierniczków.  Mimo wszystko strasznie spodobała się mojej córci. Do zrobienia chatki wykorzystałam szablon od Marthy Steward.  Polecam jednak nie wycinać otworu na drzwiczki, ponieważ osłabia to konstrukcję ściany.  Moja się przełamała, ale karmel zlepi wszystko ;)


  Do zrobienia chatki wykorzystałam ciasto z tego przepisu.  Ciasta wystarczyło na chatkę plus kilka pierniczków.  W okienka wsypałam landrynki tak jak przy pierniczkach z witrażykami. Kiedy ściany i dach były upieczone i wystudzone ozdobiłam wszystkie elementy używając lukru królewskiego (z białka i cukru pudru).  Po kilku godzinach, kiedy dekoracja już dokładnie zastygła rozpoczęłam składanie domku.  Miałam jeszcze część lukru, ale zrobiłam też karmel z przepisu Marthy Steward.

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody

Wykonanie:
Zagotować wodę z cukrem.  Gotować około 10 minut, aż powstanie karmel.  Używać natychmiast.




Najpierw skleiłam boki domku.  Maczałam ranty każdego boku w gorącym karmelu i szybko przykładałam do pozostałych części.  Tutaj przyda się pomoc drugiej DOROSŁEJ osoby.  Nie jest łatwo samemu przytrzymywać ściany i doklejać następne.  Jeżeli między ścianami pozostały jakieś otwory można zalepić je lukrem królewskim, który też będzie utrzymywał konstrukcję. Dopiero kiedy karmel i lukier na ścianach dobrze zastygną można zabrać się za klejenie dachu.    Tutaj przydadzą nam się szpilki (Bernadeta jeszcze raz dziękuję). 
Jeżeli nasz karmel już zgęstniał dolejcie do niego odrobinę wody i ponownie zagotujcie mieszając.  Znowu będzie nadawał się do użycia.  Górne krawędzie domku (na razie z jednej strony)  smarujemy karmelem przy użyciu pędzla.  Szybko przyklejamy dach.  Możemy użyć szpilek, które wbijamy w dach tak, aby przechodziły też przez ścianki domku, ale wystawały nad powierzchnię dachu. Dzięki temu dach nie będzie zjeżdżał.   Powtarzamy to samo z drugą częścią dachu.  Kiedy dach już jest osadzony i karmel dobrze zastygł możemy skleić komin.  Najpierw sklejamy 4 części komina ze sobą (nie potrzeba szpilek).  Kiedy zastygną, smarujemy od spodu gorącym karmelem i natychmiast przymocowujemy do dachu.  Tutaj również przydadzą się szpilki.

Następnego dnia, kiedy wszystko już ładnie zastygnie wyjmiemy szpilki.


 

7.12.2014

Gofry cynamonowe

Lubicie leniwe poranki, takie kiedy można przygotować śniadanie, które wymaga nieco więcej czasu?  My uwielbiamy.  Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie".  Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami.  Ideał.




Składniki (na około 8 - 10 sztuk):
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml mleka (+ ew. 1 - 3 łyżki)
  • 20 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • masło lub olej do smarowania gofrownicy


Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem.  Dodać mleko i ostudzone masło. Połączyć z mąką, proszkiem, solą i przyprawami (robiłam to robotem).  Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą.  Powinny być mocno brązowe.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...