Zadanie
 nie było łatwe.  Miał być tort na drugie urodziny dla mojej 
siostrzenicy, ale miał być bez mleczny.  Do tego wymyśliłam sobie, że 
spróbuję zrobić masę z pianek marshmallow.  Troszkę zabawy z tym jest, 
dlatego na razie była jednokolorowa.  Następnym razem spróbuję jeszcze 
pobawić się z kolorami.  A tort?  Zniknął jednego dnia.
Składniki na biszkopt (tortownica śr. 25 cm):
- 8 jaj
 - ponad szklanka mąki pszennej
 - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 - pół szklanki cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
Białka
 ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i 
delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na masę budyniową:
- 400 ml mleka sojowego (może być zwykłe)
 - 1 budyń (u mnie wiśniowy)
 - cukier puder (do smaku, ja dałam 3 łyżki)
 - 125 margaryny bez mlecznej (lub masła)
 
Wykonanie:
Budyń
 przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dając jednak trochę 
mniej mleka.  Odstawiamy do ostygnięcia.  Margarynę ucieramy, aż będzie 
puszysta.  Dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy.  Jeśli masa jest 
mało słodka dodajemy cukier puder.
Masa z pianek marshmallow:
- 190 g pianek marshmallow
 - ok. 250 g cukru pudru
 - 2 łyżki wody
 - + olej, mąka ziemniaczana
 
Wykonanie:
Do
 garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy pianki.  Gotujemy na 
wolnym ogniu, aż pianki się rozpuszczą (możemy też rozpuszczać w kąpieli
 wodnej).  Stopniowo dodajemy część cukru pudru i mieszamy.  Ręce 
smarujemy olejem i masę wykładamy na blat wysmarowany olejem.  Dodajemy 
dalej cukier puder i zagniatamy masę, aż będzie plastyczna.  Gotową masę
 rozwałkowujemy.  Najlepiej robić to na blacie obsypanym mąką 
ziemniaczaną.
Przygotowanie
 tortu.  Przekrojony biszkopt nasączamy (na nasączałam sokiem malinowym)
 i przekładamy masą budyniową.  Masą budyniową smarujemy też boki i 
wierzch.  Na taki biszkopt kładziemy masę z pianek marshmallow.  
Wyrównujemy i obcinamy dół.  Z reszty masy możemy wyciąć kształty do 
ozdoby.




















