Od
dawna staram się unikać kupowania produktów z konserwantami. Dlatego
też akcja Karton zamiast konserwantów od razu mi się spodobała.
Poczytałam o tym dlaczego karton chroni
i pozwala na nie stosowanie konserwantów, przetestowałam kilka
kartonowych produktów (dodatkowo kukurydza i groszek genialnie się
otwierają) i jestem jak najbardziej na tak. Tym bardziej, że kartonowe
opakowania można zgnieść i z łatwością wrzucić do pojemnika na suchą
frakcję.
Dzisiaj
pokażę Wam przepis na lekki obiad z wykorzystaniem produktów, które
były zapakowane w Tetra Pak. Chciałabym też zaprosić Was do udziału w
konkursie.
Co trzeba zrobić?
Po
pierwsze przygotować przepis na potrawę bez konserwantów, do
przygotowania którego wykorzystano co najmniej jeden produkt dostępny w
opakowaniu Tetra Pak.
Po drugie: do 30 listopada 2012 r przesłać ten przepis za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail konkurstetrapak@meckreacja.pl W temacie wiadomości wpiszcie nazwę "Sto kolorów kuchni". Pamiętajcie możecie przysłać tylko JEDEN
przepis (konkurs jest przeprowadzany na kilku blogach, ale można
przysłać tylko 1 przepis, bez względu na to jaką nazwę bloga podacie w
tytule wiadomości)
Po trzecie: koniecznie zapoznajcie się z całym regulaminem (tutaj).
Po czwarte: wybiorę 3 zwycięzców spośród osób, które prześlą przepis z nazwą mojego bloga w tytule wiadomości. Wartość nagrody to około 100 zł (szczegóły w regulaminie)
Składniki:
- 100 g pieczonego udźca z indyka
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- garść świeżego szpinaku
- 50 g kukurydzy z kartonu Tetra Pak
- 50 g zielonego groszku z kartonu Tatra Pak
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak
dokładnie myjemy i odsączamy. Kaszę zalewamy 200 ml wrzącej wody,
lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż kasza
zmięknie. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy woda się nie wygotowała.
Indyka dzielimy na kawałki. Kukurydzę i groszek odsączamy. Wszystkie
składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i polewamy oliwą.
Jeżeli sałatkę zamierzamy zabrać do pracy, nie polewamy oliwą od razu, a dopiero przed jedzeniem.
Wpis sponsorowany