Bardzo lubię wieczorne klikanie z Panią Szalo. Nie zawsze jest szalenie, czasami smutno, czasami wzruszająco, czasami dużo śmiechu. Ale zawsze wiem, że mogę napisać wszystko i będzie dobrze. Skąd się znamy? Połączyły nas dwie małe dziewczynki, chociaż wtedy były jeszcze fasolkami. Spotkałyśmy się tylko trzy razy, ale to nie szkodzi, bo przeklikałyśmy dużo więcej. I właśnie pewnego wieczora :
SZ 21:50:15 ale mam smaka a mam tylko wino truskawkowe
K 21:59:09 a wina truskawkowego z lodem to ja bym się napiła
SZ 21:59:17 ja nie wyrabiam w ten gorunc to zapraszam bo ja mam
K 21:59:27 a do tego sałatka
SZ 21:59:41 owocki na przykłąd brzoskwinie
SZ 22:00:48 nigella robiła kiedyś takie chyba brzoskwinie z takim syropem jeny ja to pamiętam do dzisiaj.
K 22:01:19 korzennym?
SZ 22:01:33 nie pamiętam ale było takie apetyczne
SZ 22:03:02 nie, nie takie różowe one były i świeże ona je chyba gotowała
SZ 22:04:20 tak to chyba te
K 22:04:36 no to kochana może je zaserwuję, a co. z dedykacją
p.s. Pani Szalo zawitała tu już na początku prowadzenia tego bloga, ale po innym pseudo.
Składniki (8 porcji):
Na brzoskwinie:
- 750 ml wody
- 700 g drobnego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 laska wanilii, przepołowiona
- 8 brzoskwiń
Na sos malinowy:
- 375 g malin
- 25 g cukru pudru (dałam domowy waniliowy)
- sok z 1/2 cytryny
Do podania:
Wykonanie:
Wlej wodę do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny i laskę wanilii. Podgrzewaj powoli, aż sok się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i pozwól bulgotać przez około 5 minut, a następnie zmniejsz ogień i pozwól na odparowywanie.
Przekrój brzoskwinie na pół i jeśli ci się uda wyjmij pestki. Jeśli nie, wyjmiesz je później. Gotuj połówki brzoskwiń w syropie przez około 2-3 minuty z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo są dojrzałe. Sprawdź na przepołowionej stronie ostrym nożem czy są już miękkie i wyjmij z garnka łyżką cedzakową. Kiedy wszystkie brzoskwinie są juz ugotowane, obierz je ze skórki (i w tym momencie wyjmij pestki, jeśli nie zrobiłaś/eś tego wcześniej). Jeśli szykujesz brzoskwinie z wyprzedzeniem, ostudź syrop i wlej do naczynia z brzoskwiniami. Jeśli podajesz je od razu wlej ostudzony syrop do worka i zamroź do następnego razu.
Żeby zrobić sos zmiksuj maliny, cukier puder i sok w blenderze. Przecedź przez sitko, żeby pozbyć się pesteczek i wlej malinowe puree do dzbanka.
Do podania: Przygotuj 2 połówki brzoskwiń na osobę i połóż na talerzu obok kulek lodów. Każdą porcję polej sosem malinowym. Pozostały sos podaj w dzbanku tak, żeby każdy mógł sobie polewać w czasie jedzenia.