Powoli pojawiają się maliny, pora więc pokazać przepis na pieczone naleśniki. Robiłam je już jakiś czas temu z mrożonych malin, ale teraz w sezonie możecie wykorzystać świeże. Można użyć też innych sezonowych owoców: jagód, borówek czy wydrylowanych czereśni. Przepis podejrzałam u Malwiny.
29.06.2017
22.06.2017
Ucieraniec z truskawkami
Za każdym razem wychodzi mi trochę inne. Raz bardziej biszkoptowe, raz nieco cięższe, ale nie ciężkie. Na pewno nie to. To na zdjęciach właśnie z tych cięższych. Wszystko zależy od tego jak mocno ubijecie jajka. W każdej wersji smakuje wspaniale, bo jak inaczej może smakować ucieraniec z truskawkami? No jak? Syn zjadając kolejny już kawałek powiedział, że daje ciastu 10 na 10. Chyba nie muszę Was już zachęcać do pieczenia. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta zajmie dosłownie chwilę.
14.06.2017
Puszyste placuszki z ricottą
Idealne, mięciutkie, grube i puszyste. A do tego truskawki, dużo truskawek i syrop klonowy lub miód plus sok truskawkowo - jabłkowy. Ideał. Czego chcieć więcej? No może podwójnej porcji placuszków, bo tą najadły się tylko 3 osoby.
9.06.2017
Nalewka truskawkowa
Rok temu kolejny raz robiłam nalewkę truskawkową. Tym razem postanowiłam skorzystać z nieco innego przepisu. Truskawki stały zalane alkoholem dużo krócej. Niestety nie jestem w stanie porównać tych nalewek, gdyż poprzednia dawno temu została już wypita. Wiem jedno. Obie smakowały wybornie.
Poprzedni przepis na nalewkę truskawkową znajdziecie tutaj.
6.06.2017
4 Maestro Półmaraton Chełmski
Kiedy w styczniu zobaczyłam, że tegoroczny półmaraton w Chełmie odbędzie się w moje okrągłe urodziny wiedziałam, że po prostu muszę tam wystartować. Natychmiast poprosiłam Artura o "załatwienie" mi czterdziestego numeru startowego. Nie muszę chyba pisać, że Artur bez problemu spełnił moją prośbę. Jak się zresztą później okazało, razem z Leną, zorganizowali specjalny numer. Był na nim nie tylko 40 numer, ale też świetne motto - życzenia, a i kolor numeru różnił się od pozostałych. Lena, Artur jeszcze raz bardzo Wam dziękuję.
Subskrybuj:
Posty (Atom)