Ten wpis jest trochę z przekory, a
trochę po to, aby niektórym udowodnić, że przepis na to ciasto nie jest
zły. Pod podobnym wpisem na tartę z jabłkami
pojawiło się kilka negatywnych komentarzy. Dlatego też przygotowałam
to ciasto kolejny raz, z nieco mniejszą ilością owoców, bo tyle akurat
miałam. Efekt? Z ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie
wmówi, że przepis jest zły. Słodycz? Tutaj sprawa jest bardzo
indywidualna. Rzeczywiście dla niektórych ilość cukru może być za duża,
ale wszystko zależy też od słodyczy owoców.
Składniki:
ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):
- 150 g masła
- 240 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g)
- kilka kropli soku z cytryny
Nadzienie
- 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta)
- 300 g śliwek
- ok. 50 g cukru
Wykonanie:
Masło
i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka i sok z
cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do
misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Formę
do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.
Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do
lodówki. Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do
tarty (24 cm). Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub
papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne
obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na
około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem.
Jabłka
obieramy i kroimy na kawałki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy
na kawałki. Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając.
Po kilku minutach dodajemy śliwki i cukier. Dobrze odparowujemy owoce.
Gotowe owoce przekładamy na podpieczony spód.
Z
lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski.
Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka. Możemy posmarować
ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam). Tartę
wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30
minut.