30.11.2011

Muffiny kokosowe

Zostaliśmy obdarowani ostatnio sporą ilością kokosów.  Pomyślałam, że prawdziwie kokosowe muffinki to będzie to.  Nie myliłam się.  Są wilgotne i zupełnie inne w smaku niż te, przygotowywane przy pomocy wiórek.



 

Składniki:

  • 1 kokos
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko



Wykonanie:

Kokos rozbijamy (tutaj jest genialna instrukcja). Ponieważ wiórki będą nam potrzebne, obieramy miąższ z brązowej otoczki. Nie musimy jednak zbyt dokładnie odciskać mleka.

W jednej misce mieszamy cukier, proszek, sodę i wszystkie powstałe wiórki. W drugiej mleko kokosowe, olej i jajko. Mieszamy razem wszystkie składniki, ale mogą pozostać grudki. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

29.11.2011

Placuszki korzenne

Nie było planów, żeby powstały, ale jak tylko zobaczyłam to śniadanie u Serwusowej, od razu wstałam od komputera i zrobiłam.  Serwusowa nie odmierzała żurawiny, ja poszłam dalej i nie odmierzałam niczego (ciasto robiłam na oko, na podstawie mojego sprawdzonego przepisu).   Najzwyczajniej nie miałam na to czasu.  Nie miałam też czasu na zrobienie masła piernikowego, powstał więc sos. Niebo w gębie.  Placuszki w ramach Korzennego Tygodnia.




Składniki na placuszki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jabłko
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ok 150 g mleka
  • szczypta przyprawy do piernika



Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty przyprawy do piernika


Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, cukier. Dodajemy rozbełtane jajko, olej i dolewamy stopniowo mleko. Mieszamy dokładnie. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta razem z żurawinami. Smażymy na patelni (ja bez użycia tłuszczu) z dwóch stron. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą. Usmażone placuszki polewamy powstałym sosem.

27.11.2011

Imbirowe ciasteczka

Pierwsze jadłam kupione w Kwik Save na Battersea.  Ach jak smakowały, tym bardziej, że towarzystwo było doborowe.  Potem długo nie jadłam, bo u nas ich jeszcze w sklepach nie było.  Teraz już są, ale prawie nie kupuję.  Dlatego jak zobaczyłam je u Dorotki, pomyślałam, że zrobię.  Tym bardziej, że nadciągał Korzenny Tydzień.




Składniki na około 3 blaszki ciastek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru w proszku (dałam 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek



Wykonanie:

Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą. Odłożyć. W misie miksera masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i utrzeć.
Do masy maślanej wsypać odłożone suche składniki i zmiksować. Powstała masa będzie bardzo miękka, lecz nie klejąca (można schłodzić w lodówce).
Obtaczając dłonie w mące formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w dodatkowym cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (mocno rosną na boki). Ciasteczka spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce. Można przechowywać w puszce, w temperaturze pokojowej, do 7 dni.

26.11.2011

Luksusowa przyprawa do piernika

Koniecznie musicie zrobić sami przyprawę do piernika.  Żadna gotowa, nie będzie miała takie zapachu.  Może to być właśnie ta, luksusowa, pokazana w zeszłym roku przez Poleczkę, lub też mniej wymagająca.  Jeśli nie macie moździerza czy młynka do kawy, zawsze można skorzystać ze zmielonych już przypraw. Przyprawa nie będzie może aż tak aromatyczna, ale i tak zobaczycie, że będzie o wiele lepsza od tych gotowych.  Ja moją przyprawę dodaję do Korzennego Tygodnia Ptasi.


 

Składniki (na około 100 g):

  • duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z trzech dużych cytryn
  • 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprzy białego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu różowego
  • pół łyżeczki pieprzu zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii


Wykonanie:
Skórki z cytrusów obieramy zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części). Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru.
Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.
Ostudzone mielimy partiami razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu na proszek.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.


EDIT 2013:
Imbir wkładam do piekarnika.  Po około 15 minutach dodaję skórki, a po kolejnych 10 resztę składników (poza wanilią).  W ten sposób nie musimy nic prażyć na patelni :)

23.11.2011

Bannoffie Pie

Małżonek przyniósł ze sklepu masę krówkową.  Kiedy zapytałam co będziemy z niej robić, powiedział, że ma ochotę na coś słodkiego.   Przeszukaliśmy internet i stanęło na tarcie banoffee.  Powiem Wam, że to chyba najsłodsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam.  Nie podaję konkretnego źródła, bo wzorowaliśmy się na kilknu(nastu?) przepisach znalezionych w sieci.




Składniki:

  • 300 g ciastek digestive
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 puszki (każda po 400 g) masy krówkowej
  • 3 - 4 banany
  • 250 ml śmietany kremówki
  • czekolada starta (u mnie gotowa posypka)
  • sok z 1 cytryny


Wykonanie:

Ciastka digestive rozkruszyć na piasek (można w blenderze) i wymieszać ze stopionym masłem. Formę okrągłą ( 23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie wyłożyć ciasteczka wymieszane z masłem i docisnąć. Upiec przez 10 minut w 180 stopniach. Ostudzić. (Można też zamiast pieczenia spód po prostu schłodzić).

Na podpieczony i dobrze przestudzony spód włożyć masę krówkową. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki banany (nie żałować owoców, bo pomogą przełamać słodycz masy, owoce dobrze jest skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Schłodzić. Ubić śmietanę kremówkę i wyłożyć na owoce. Posypać utartą czekoladą.

22.11.2011

Kurczak z cząstkami pomarańczy i pieczone warzywa

W dalszym ciągu testujemy frytownicę ActiFry.  Tym razem przygotowałam danie mięsne i dodatek - pieczone warzywa.  Co do kurczaka to nie do końca przypadł nam do gustu ten przepis.  Mój syn bardzo chwalił sobie mięso, ale jednak pomarańcze nie były najsmaczniejsze.  Lubimy kurczaka na słodko, ale tutaj jednak czegoś brakowało (może miodu?).  Samo przygotowywanie było jednak szybkie i bardzo wygodne.  Obiad zrobił się sam.  A pieczone warzywa?  O tak, to strzał w 10.  Przypominam też, że tutaj (dla tych, którzy nie mają konta na FB) i tutaj jest do wygrania ten i inne sprzęty firmy Tefal.



Składniki:
  • 200 g mięsa z ud kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • oregano
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • szczypta imbiru i cukru, świeżo zmielony pieprz
  • + 1 łyżeczka miodu (to ode mnie)


Wykonanie:
Mięso pokrój na kawałki i wymieszaj z oliwą, imbirem i pieprzem.  Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, resztę umyj, pokrój w cząstki.  Mięso i owoce (proponuję owoce dodać jednak późnej, mniej się rozpadną) włóż do urządzenia, dodaj sok z pomarańczy wymieszany z musztardą i cukrem (oraz miodem).  Gotuj 15 minut, aż mięso będzie miękkie.  Podawaj z ryżem.



Pieczone warzywa

Składniki:
  • cukinia
  • dynia
  • tymianek, rozmaryn lub inne dowolne zioła
  • 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:
Warzywa podziel na kawałki.  Wymieszaj z ziołami.  Włóż do urządzenia, polej oliwą i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.



Wpis sponsorowany

21.11.2011

Hummus

Na studiach mieszkałyśmy we trzy.  Ależ to były cudowne czasy.  Teraz mieszkamy w 3 różnych miastach (w tym jedno, bardzo, bardzo daleko), ale raz na jakiś czas się spotykamy.  Rzadko w komplecie, ale jednak.  Ponieważ ostatnio hummus jadłam w tym najdalszym mieście (z czwartą zresztą kochaną koleżanką), postanowiłam troszkę nawiązać do tamtego spotkania.  Na przyjście drugiej z nas (oraz jej męża i naszej wspólnej koleżanki) przygotowałam domowy hummus.  Jadłyśmy, śmiałyśmy się i wspominałyśmy.  Obiecuję, że zrobię powtórkę na wspólne spotkanie we trzy, w grudniu (uda się, prawda dziewczyny?).
Przepis dodaję do akcji z Widelcem po Azji, a pochodzi on ze strony Kwestia Smaku.   




Składniki:
• 5 łyżek ziaren sezamu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka oleju sezamowego
• mały ząbek czosnku
• sok z połówki cytryny
• 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
• 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody 
• sól 


Wykonanie:
Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty (tahini) dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, czosnek, sok z połówki cytryny) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku.

19.11.2011

Szarlotka waniliowa z gruszkami

Ciasto, które powstało po sukcesie tego dżemu.  Ważne jest, aby w tym konkretnym przepisie korzystać z prawdziwego cukru waniliowego, bo nie dajemy zwykłego.


 

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 - 2 łyżki cukru waniliowego (do owoców)
  • 1 laska wanilii



Wykonanie:

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. Jabłka i gruszki obrać i pokroić. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody. Laskę wanilii przekroić na pół, dodać do owoców. Smażyć, aż owoce się rozpadną. Pod koniec prażenia dodać 1 - 2 łyżki cukru waniliowego.

1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażone owoce. Ubić pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Drugą część ciasta utrzeć na wierzch piany. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka.

17.11.2011

Brownie czekoladowe

Ten przepis, pochodzący z Kwestii Smaku, poleciła mi moja koleżanka z pracy, Magda.  Powiedziała, że to hit.  Miała rację.  Mocno, bardzo mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach.


 

Składniki:

  • 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
  • 225 g masła
  • 3 całe jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 275 g drobnego cukru
  • 135 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
1/3 ilości czekolady (1 tabliczkę 100 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy do lodówki (ja dałam nieco mniej i to był błąd).
Resztę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Staramy się nie podgrzewać zbytnio masy, tylko rozpuścić i odstawić z ognia. Jajka ubijamy na puszysto z wanilią i cukrem. Dodajemy masę czekoladową i razem przez chwilkę miksujemy na wolnych obrotach.
Dodajemy przesianą mąkę, sól i delikatnie i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (można mikserem na małych obrotach, chociaż ja robiłam do łyżką).
Przekładamy do przygotowanej formy. Posypujemy startą czekoladą z lodówki.
Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

16.11.2011

Zrazy rycerskie

Do tej pory poprzez zrazy rozumiałam coś zupełnie innego.  Za to tę potrawę nazwałabym po prostu klopsiki.  Jednak w książce "Kuchnia rycerska i sarmacka" nazywają się tak a nie inaczej.  Najważniejsze jednak, że smakują przednio.  Szczególnie z kaszą gryczaną.  Przepis przedstawiam oczywiście w ramach zabawy Gotujemy po  polsku.



Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 liść laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.

Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.

15.11.2011

Kasza gryczana do mięsiwa

Lubicie?  Ja bardzo.  Za to moje dzieci nie przepadają.  Córka zjada w przedszkolu (bo tam nie ma wyjścia), w domu już nie chce.  Syn jak może, nie je wcale.  Mąż zje, jak trzeba.  Muszę jednak przyznać, że ta wersja bardzo mi się spodobała.  Kasza jest dużo bardziej sypka, a ja taką właśnie lubię.  Przepis z książki "Kuchnia rycerska i sarmacka" w ramach zabawy Gotujemy po polsku.


 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • sól



Wykonanie:

W garnku rozpuścić smalec, wsypać kaszę, smażyć mieszając kilka minut. Zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować 30 minut na małym ogniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyłączyć. Wstawić do gorącego piekarnika przykryty garnek na około 1 godzinę. Kaszę podawać polaną stopionym masłem.

14.11.2011

Pyzy polskowolskie z mięsem

Dawno ich nie robiłam.  Nie jadłam też dawno.  Zobaczyłam jednak  u kogoś na stołówkowym talerzu w pracy i pomyślałam, że trzeba w końcu zrobić.  Tym bardziej, że nadarzała się ku temu okazja w postaci Gotowania po polsku.  Nie wiem czy wiecie, ale pyzy z mięsem są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.  Te oryginalne są podłużne, ale u mnie wystąpiły w formie okrągłej.


 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka ziemniaczana (w zależności od rodzaju ziemniaków, u mnie było to około 10 dag)
  • 30 - 40 dag mięsa wieprzowego (mielonego)
  • cebula
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Około ¾ porcji ziemniaków obrać, ugotować, wystudzić i rozgnieść. Pozostałą część ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić na lnianej ścierce. Następnie łączymy ziemniaki gotowane i tarte z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli do smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.
Farsz - mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek w który wkładamy farsz i rękami formujemy pyzę podobną do gomółki masła. Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy do spożycia polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką.

13.11.2011

Bigos

Na pewno w każdym domu robi się go inaczej.  W każdym też inaczej smakuje.  Oto bigos robiony przez mojego męża, z moją niewielką pomocą (kroiłam mięso).  Wpis oczywiście w ramach Gotowania po polsku.


 


Składniki:

  • białej kapusty (ilość według uznania, daliśmy 1 główkę)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • ocet
  • kiełbasa (ilość według uznania, daliśmy 1 pętko)
  • pieczarki (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
  • mięso wieprzowe (ilość według uznania, daliśmy 20 dag)
  • boczek wędzony (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
  • 1 - 2 marchewki
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego



Wykonanie:

Posiekać kapustę. Włożyć poszatkowaną do garnka, dodać wodę, tak aby tylko przykryła kapustę, odrobinę soli i octu. Chwilę podgotować. Odcedzić. Podlać kapustę odrobiną wody, dodać ziele i liść i gotować pod przykryciem. Na patelni podsmażyć boczek i mięso pokrojone w kostkę. Podsmażone dodać do gotującej się kapusty. Następnie pokroić kiełbasę, podsmażyć i dodać do garnka. Tak samo zrobić z pieczarkami. Pokroić marchewkę w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusić razem, aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, wymieszać i jeszcze razem podusić. Bigos odstawić do "przegryzienia".

12.11.2011

Piernik staropolski

Wreszcie zapachniało świętami.  Pierwszy raz w tym roku postanowiłam przygotować piernik dojrzewający i to nie według byle jakiego przepisu.  Na warsztat poszedł słynny przepis Lemins Vitry.  






Składniki:

  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam 1,5)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Wykonanie:

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. (Może to trwać nawet kilka godzin. Można odstawić gorący miód na noc.)

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni (moje stoi w lodówce). Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

10.11.2011

Dżem jabłkowo-gruszkowy z wanilią

Zdecydowanie najlepszy.  Powstał w sumie przypadkowo.  Były jabłka, obok gruszki, a w szafce laski wanilii.  Zrobiłam tylko 2 słoiczki, o 20 za mało.  Bo "Jest obłędny" i "Czy można wyjeść łyżką?" mówią chyba same za siebie.


 

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • 1 laska wanilii
  • około 200 g cukru



Wykonanie:

Jabłka i gruszki myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki, wycinamy gniazda nasienne. Kawałki owoców wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody. Laskę wanilii kroimy na pół i wydłubujemy nasionka. Dodajemy je do owoców. Wrzucamy też przekrojoną laskę. Owoce gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier do smaku, ponownie mieszamy. Kiedy owoce się częściowo rozpadną, przekładamy je do wyparzonych, ciepłych słoików, zakręcamy i odwracamy na około 5 minut do góry dnem.

8.11.2011

Chlebek dyniowo-bananowy

Bernika, którą miałam okazję poznać osobiście na spotkaniu u Ulli, pokazała ostatnio chlebek dyniowo-bananowy.  Bardzo lubię tego rodzaju wypieki, więc musiałam skorzystać z przepisu.  Wprowadziłam duże zmiany, a że w przepisie są orzechy, to z przyjemnością dołączam się do Orzechowego Tygodnia u Atinki.


 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka Amaretto
  • 3/4 szklanki mieszanki bakalii: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy, tak aby mąka dokładnie je pokryła. Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do drugiej miski dodajemy dynię i banany. Rozgniatamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jajka, wanilię i Amaretto i mieszamy. Następnie przelewamy bananowo-dyniową mieszankę do mąki i niedbale mieszamy. Tylko do połączenia składników (jak przy muffinkach). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki.

7.11.2011

Sos pomidorowy z frytownicy

Dalej testuję moją nową frytownicę Actifry. Tym razem wypróbowałam dnia główne.  Przeglądałam przepisy w książeczce dodanej do frytownicy i wybór padł na pomidorowy sos do makaronu.   Co do czasu, to zajmuje to mniej więcej tyle co przy tradycyjnym sosie.  Na plus jest jednak to, że nie brudzi się dookoła.  Nie wiem jak u Was, ale u mnie kuchenka po przygotowywaniu sosu, zawsze jest strasznie brudna. Do tego odnoszę wrażenie, że przy tradycyjnym gotowaniu muszę robić znacznie więcej.  Tu po prostu pokroiłam cebulę, wrzuciłam wszystko i już.  A smak?  Cudowny.  Konsystencja też.
Podczas robienia tego obiadu, pomyślałam sobie, że ten sprzęt jest doskonały na dłuższe wypady na  działkę, kiedy nie mamy dostępu do prawdziwej kuchenki, a mamy za to gniazdko.  Wrzucamy tylko składniki, a obiad robi się sam.  Do tego, jeśli nasza rodzina, czy tez grono znajomych jest większe, możemy skorzystać z wersji Family.





Składniki:
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżka lekkiej oliwy z oliwek
  • Dwie 400 g puszki pomidorów
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mała łyżeczka cukru pudru
  • Sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki świeżych liści bazylii porwać (ja dałam ususzoną przeze mnie bazylię)


Wykonanie:
Dodaj pomidory z puszki, czerwone wino, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Gotuj przez ok. 25 minut lub do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu. Zatrzymuj ActiFry raz lub dwa w trakcie gotowania, aby wymieszać wszystkie składniki za pomocą drewnianej szpatułki. Dodaj poszatkowaną bazylię i wymieszaj ponownie. Do smaku dopraw. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Wpis sponsorowany

5.11.2011

Drożdżowe ślimaczki z dynią

Ostatnio Trzy Muszkieterki (1, 2, 3) pokazały cudowne bułeczki.  Ponieważ czekała nas długa droga, pomyślałam, że takie bułeczki będą jak znalazł.  Nie myliłam się.  Spisały się doskonale. 


 

Składniki na 15 niedużych bułeczek:

  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu


Nadzienie:

  • 90 g masła, roztopionego (dałam około 50 g)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków

Wykonanie:


W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić; przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem, puree z dyni i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cukry wymieszać z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem, posypać mieszanką cukru z przyprawami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków.
Bułeczki układać w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blaszce o wymiarach 25 x 30 cm, przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).
Piec w temperaturze 190º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować. (ja nie lukrowałam)

3.11.2011

Szarlotka

Oto szarlotka zrobiona przez moją Teściową. To chyba nasze ulubione ciasto.


 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (+ ewentualnie pół)
  • 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 – 2 łyżki śmietany
  • 1,5 – 2 kg prażonych jabłek

Wykonanie:

Posiekać margarynę z mąką, dodać cukier, żółtka, proszek i śmietanę i szybko zagnieść. Jeśli ciasto jest za miękkie dodać jeszcze pół szklanki mąki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia. 1 część rozwałkować i wyłożyć na dno blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć uprażona jabłka. Rozwałkować 2 placek i wyłożyć na jabłka. Nakłuć ciasto widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienia placka. Posypać cukrem pudrem.


2.11.2011

Frytki prawie bez tłuszczu

Moje dzieci uwielbiają frytki.  Zresztą, nie tylko one.  Nie dostają ich jednak zbyt często z różnych powodów.  Pierwszy to oczywiście ogrom tłuszczu. Frytownica, którą mamy od kilku lat stoi nieużywana.  Dlatego też, kiedy dostałam propozycję przetestowania nowego sprzętu, początkowo odmówiłam.  Pomyślałam, że druga, nie jest nam do niczego potrzebna. Jednak pani zaczęła mnie przekonywać, że ten sprzęt jest zupełnie inny.  Poczytałam różne fora, opinie i postanowiłam spróbować.
Nie żałuję zupełnie.  Jak się okazało, w Actifry usmażyłam prawie kilogram frytek (z surowych ziemniaków) na łyżce oleju.  Moje dzieci były zachwycone a frytki znikły w kilka minut. Do tego podczas smażenia nie było zapachu oleju, którego tak nie znoszę.   Frytki wyszły naprawdę chrupiące, smaczne, a do tego o wiele zdrowsze od tych przygotowywanych w tradycyjny sposób. W opiniach czytałam, że ilość frytek, którą można przygotować na raz jest zbyt mała.  Ja się jednak nie zgodzę.  My najedliśmy się we czwórkę.

Kolejne zalety?  Mycie.  Wszystkie części, które stykają się z jedzeniem można wyjąć i umyć (nawet w zmywarce).  Do tego Actifry można wykorzystywać też do przygotowywania innych dań, od obiadów po desery (pomysły są tutaj).  Zamierzam niedługo przygotować kilka z nich, więc zdam relację jak smakują.





Jak robiłam moje frytki?

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Wykonanie:
Ziemniaki obrałam, dobrze umyłam i osuszyłam.  Pokroiłam na równe frytki (tak jak umiałam najlepiej) i ponownie osuszyłam.  Włożyłam frytki do ActiFry, polałam równomiernie łyżką oleju (można olej wymieszać z ziołami, na przykład tymiankiem) i smażyłam przez około 35 minut.  Gotowe posypałam solą.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...