Kolejne wspólne pieczenie. Tym razem chleb zaproponowany przez Anię z Bajkorady. Chleb z programu Hairy Bikers' Bakeation. Chleb puszysty, delikatny. Pięknie wyrósł, chociaż podczas wyrastania wydawało się, że tak nie będzie. Do powtórzenia.
Zajrzyjcie też do:
Akacjowy blog Bajkorada Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Jagodziana Coffee Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Magnolia rozmaryn Manufaktura Moni Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne
Składniki:
STARTER:
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g drożdży instant
- 125 g mąki pszennej chlebowej
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Nalać
wodę do miseczki. Wsypać cukier, rozmieszać. Dodać drożdże i ponownie
wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę i wymieszać
łyżką, aż powstanie gęsta pasta. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wodę
nalać do małej miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na
10 minut. Do misy robota wsypać mąki i sól. Wlać przygotowaną wodę z
drożdżami, dodać starter i oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie zacząć
wyrabiać ciasto hakiem. Najpierw na niski obrotach, a po kilku minutach
zwiększyć na wysokie obroty. Ciasto powinno zacząć wydawać odgłosy
jakby klaskało. Zacznie też zmieniać się jego konsystencja. Ciasto
jest dość rzadkie, ale nie należy dodawać mąki. Kiedy ciasto będzie już
gładkie i elastyczne i zacznie formować się w kulę, przełożyć je do
naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrastania.
Przygotować
blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką. Na blat wysypać
mąkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na omączoną powierzchnię i
rozciągnąć na długość ok 30 cm. Złożyć na pół i ponownie rozciągnąć.
Czynność powtórzyć kilka razy. Następnie uformować podłużny bochenek.
Przełożyć go na przygotowaną blachę i naciąć. Przykryć folią i odstawić
na 45-60 minut.
W
międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni (ja piekłam na kamieniu).
Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika razem z blachą, na której
wyrastał. (Ja delikatnie przeciągnęłam papier z chlebem na rozgrzany
kamień). Spryskać dno piekarnika wodą. Piec przez około 20 - 25
minut, aż chleb będzie przyrumieniony i będzie wydawał głuchy dźwięk gdy
postukamy go od spodu. Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.