Składniki (na 4 sztuki):
- ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego)
- 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy)
- 175 g sera feta
- 2 jajka
- 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm
- roztopione masło
Wykonanie:
Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody. Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku. Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze. Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami. Odstawiamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy płaty ciasta. Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych na pół. Na pierwszy płat (o wymiarach 22x35) wylewamy 3 łyżki masła, nie rozsmarowujemy. Kładziemy drugi płat i przyciskamy. Wylewamy kolejne 3 łyżki masła, ale w inne miejsce niż poprzednio. Kładziemy trzeci płat i ponownie przyciskamy. Znowu wylewamy 3 łyżki masła i ponownie w inne miejsca. Mamy w ten sposób masło na całej powierzchni, ale w każdym miejscu na innym płacie. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 2 - 3 cm od mniejszego brzegu ok pół szklanki przygotowanego farszu. Zawijamy ten brzeg, a następnie zawijamy dłuższe boki do środka tak, aby farsz nie wypływał. Zawijamy ciasto wzdłuż dłuższych brzegów na wierzch farszu i pod spód tak, aby powstała paczuszka. Odkładamy na przygotowaną blachę złączeniem do dołu. Powtarzamy wszystko z kolejnymi porcjami ciasta i farszu. Gotowe strudle smarujemy po wierzchu masłem i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż będą złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.